Hamilelikte Ateş Basması Neden Olur
Hamilelikte ateş basması (sıcak basması) sık karşılaşılabilen bir durumdur. Gebelerin yaşadığı ateş basmasının temel nedeni, gebelik sırasında progesteron ve östrojen gibi üreme hormonlarında yaşanan ani düşme ve yükselmenin genital sistemde meydana getirdiği dalgalanmalardır. Sıcak basması gebelik belirtileri arasında yer alır, , çoğu zaman terleme, gece terlemesi de ateş basmasına eşlik eder. Hormonal dalgalanmalar (özellikle östrojendeki dalgalanma) gebelikte sık görülür. Bu durum beyinin kan dolaşımında daha fazla epinefrin ve norepinefrin salınmasını sağlar, cilde giden kan oranı artar, vücut ısısı yükselir, sıcak basması meydana gelir. Sıcak basması, hararet, sıcaklanma genellikle gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterlerinde yani (4.,5.,6., 7., 8. ve 9. aylarında) görülür.Gebelikte menopoz döneminde yaşananlara benzer şekilde ateş basmaları(sıcak basmaları) meydana gelebilir. Ancak hamilelikte yaşanan ateş basmaları için herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmaz. Menopoz hastalarında ateş basmaları için kullanılan ilaçlar veya bitkisel tedaviler hamilelik döneminde kullanılamaz.
Sıcak basmasına kalp atışında hızlanma, aşırı terleme, yüzde kızarma gibi semptomlar da eşlik edebilir. Gebelik döneminde sıcak basması, korkulunacak bir olay değildir, gebelik seyrinde gerçekleşen gayet doğal bir durumdur. Sıcak basması süresi yaklaşık 30 saniyeden 5 dakikaya kadar gerçekleşebilir, süresi ve yoğunluğu kadından kadına göre değişebilir. Bazı hamile kadınlar sıcak basmalarını her zaman yaşarlar, bir kısım hamilelerde ise bu durum hiç görülmez.
Hamilelikte Ateş Basmasının Nedenleri
Hamilelikte Hormonların Seviyesindeki Değişiklikler
Gebelik vücutta salınan iki ana hormonu etkiler, bunlar östrojen ve progesteron hormonlarıdır. Hamile kadınların vücudu hamile olmayan kadınlara kıyasla daha yüksek miktarda östrojen üretir. Östrojen seviyeleri bebeğin doğumuna kadar artmaya devam eder ve fetusun gelişiminden sorumludurlar. Progesteron, ise gebelikte üretimi artan bir diğer hormondur, bu hormon da gebelikte büyük miktarlarda üretilmektedir. Yüksek progesteron seviyeleri, tüm vücuttaki eklemlerin ve bağların gevşetilmesine neden olur. Üreterler, rahim vs gibi iç yapılar büyür. Tüm bu hormonal değişiklikler hamilelik döneminde ruh hali değişikliklerine ve sıcak basmalarına yol açar.
Stres
Stres ve depresyon da östrojen ve progesteron hormonlarının salınımı üzerinde olumsuz etkilere neden olup sıcak basmasına yol açabilir. Her gün 1-2 saat yürüyüş yapmak, erken yatıp erken kalkmak, yüzme gibi sporları yapmaya devam etmek, sevdiğiniz faydalı hobilerle meşgul olmak stres seviyenizi düşürüp stres kontolüne yardımcı olacaktır.
Dehidrasyon (Vücudun Susuz Kalması)
Vücutta bulunan sıvılar termostat vazifesi görüp vücut ısısını düzenlerler. Vücutta yeterli miktarda sıvı olmadığında, bedendeki ısı seviyesi artar ve bunun sonucunda sıcak basması sorunu ile karşılaşabilirsiniz. Gebeliğiniz boyunca günde 10-12 bardak su içme alışkanlığı edinin. Su içmek hem sizi sıcak basmasından korur, hem de bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının azalmasını önler.
Kan Şekerinin Düşmesi
Kan şekeri düşüklüğü de hamilelikte ateş basması yaşamanıza neden olabilir. Kandaki şeker seviyesinin 70 ila 100 mg / dL aralığında olması normal kabul edilir. Normalde açlık kan şekeri düzeyi 70-100 mg/dl arasındadır, tokluk kan şekeri ise 140 mg/dl.’yi geçmemelidir. Açlık kan şekeri seviyeleri 60-70 mg / dL’nin altına düşerse kan şekeri düşmesi meydana gelir. Şekerli gıdalar tüketmek ani şeker düşmesine iyi gelir şekeri yükseltecektir.
Vücut Sıcaklığı Değişiklikleri
Gebelikte vücut sıcaklığı ve bazal metabolizma hızı kademeli olarak sürekli artmaktadır. Uzmanlar sıcak basmasının, beyindeki vücut sıcaklık kontrol alanlarındaki ısı artışıyla meydana geldiğini bildiriyor. Hamilelikte de bazal metabolizma hızı ve vücut sıcaklığındaki artışa bağlı olarak ateş basması ile karşılaşılabiliyor.
Hipertiroidizm
Tiroit hormonlarının kandaki düzeyinin yükselmesine Hipertiroidizm denir.Hipertiroidizm tiroid bezinden aşırı tiroid hormonu (T4 ve T3) salgılanmasıyla oluşan bir hastalıktır. Sıcak basması, halsizlik, çabuk sinirlenme, kalp çarpıntısı veya kalp atışlarında düzensizlik, cilt kuruluğu, saç dökülmesi, saçların cansızlaşması ve tırnaklarda zayıflama troid yüksekliğinin tipik belirtileridir.
Hamilelikte Sıcak Basmasını Tetikleyen Durumlar
Acılı ve baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi
Sigara veya alkol kullanımı
Obezite (Aşırı kilolu olma)
Çok sıcak ortamda bulunma
Kafeinli içeceklerin tüketilmesi (Kola, çay kahve vb)
Hareketsiz bir hamilelik dönemi geçirme
Kan şekerinin düşmesi
Dar kıyafetler giyme
D vitamini gibi belli vitaminlerin eksikliği. Bazı vitamin eksiklikleri gebelikte sıcak basması yaşamanızı tetikleyebilir. Dahiliye doktoruna başvurup vitamin testi yaptırmalı, eksikliği durumunda gerekli ilaçlar kullanılmalıdır.
Hamilelikte Sıcak Basmasının Belirtileri Nelerdir?
Gebelikte sıcak basması ile ilgili meydana gelen durumlar şunlardır;
Yüzün kızarması
Kalp atışında hızlanma
Aniden sıcaklık ve aniden üşüme hissi
Yüze ve vücuda yayılan sıcaklık hissi duyma
Ayaklarda yanma hissetme
Terleme
Gece terlemeleri
Halsizlik
Mide bulantısı
Hamilelikte Sıcak Basması Nasıl Önlenir?
Sıvı Alımını Artırın
Gebelikte günde 2-3 litre su içme alışkanlığı edinin. Bitki çayları da sizin için iyi bir alternatif olabilir.
Soğuk Kompres Uygulayın
Soğuk kompres uygulaması da sıcak basmalarında sizi çok rahatlatacaktır. Sıcak su torbasını soğuk su ile doldurun, yahut buzluktan buz küpünü çıkarıp temiz bir beze sarın ve sıcak basması hissetiğiniz yerlere bunu tutun. Sıcak basması olan yerlere kolonya serpmek de ferahlamanızı sağlar.
Ilık Banyo Yapın
Ilık banyo kasları ve sinirleri gevşetir, hormonların düzgün salınmasına yardımcı olur. Sıcak basması yaşadığınızda banyo yapmak sizi çok rahatlatacaktır.
Güneşten Uzak Durun
Çok uzun süre güneşlenmek te vücutta su kaybına yol açıp sıcak basmasını tetikleyeceğinden güneşte çok zaman geçirmeyin
Serin Bir Yerde Uyuyun
Gece yarısı sıcak basması hissediyorsanız, bunu önlemek için yatak odanızın serin olmasını sağlayın. Daha serin bir ortam elde etmek için pencereleri açabilir veya fan veya klima çalıştırabilirsiniz.
Sağlıklı Beslenin
Sağlıklı beslenmek de hormonların düzenli çalışmasına yardımcı olup sizi sıcak basmasından koruyacaktır. Taze sebze ve meyve, yeşil yapraklı sebzeler, kepekli tahıllar ve yumurta, yağsız et ve peynir içeren proteinler gibi sağlıklı besinler sizin için çok faydalıdır. Az az ve sık sık yiyin, büyük öğünlerden kaçının.
Yüzün
Yüzmek sıcak basmasının geçmesi için en etkili sporlardandır. Su stresinizi alıp hormonların dengeli çalışmasına yardımcı olacak sıcak basması ataklarınızı önleyecektir.