Hamilelikte Hurma Yemek

Gebe olan bir kadın, bebeğin iyi bir şekilde gelişebilmesi için günde yaklaşık olarak 300 kaloriye ihtiyaç duyar. Anne adayları besin açısından güçlü ve sağlıklı olan besinler tüketmelidirler. Hurma hamileler için güzel bir atıştırmalık olup vitamin ve mineral deposudur. Gebelikte, en önemli ihtiyaç duyulan besinler arasında folat, kalsiyum ve demir yer alır ki bu saydığımız besin öğeleri hurmada bolca bulunmaktadır.

Tam İlmihâl Se’âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki: (Peygamberlerden biri “aleyhimüsselâm” za’îflikden şikâyet etmişdi. Vahy gelip,(Et yi ve süt iç!) buyuruldu. Bir zemânın mü’minleri, çocuklarının çirkin olduğundan Peygamberlerine “sallallahü teâlâ aleyhim ve sellem” şikâyet etmişdi. Vahy gelip, (Ümmetine söyle, çocuğu olacak kadınlar, ayva yisin!) buyuruldu. Hâmile iken ayva, çocuk olunca hurma yirlerdi.

Hamilelikte hurma yemenin faydaları şöyledir;

Sindirimi Kolaylaştırır

Gebe kadınlarda kabızlık sorunu sık karşılaşılan bir durumdur. Öte yandan, hurmanın laksativ(kabızlık giderici) bir meyve olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise hurmada bulunan diyet liflerinin bağırsak hareketlerini arttırıp tuvalete çıkmayı kolaylaştırmasıdır.Bu sebeple, hurma sindirimi kolaylaştırıp kabızlığı önler. Kabızlığı önlemesinden ötürü de anne adayları hurmayı direkt olarak veyahut su içinde bir gece bekletip sabah suyunu tüketebilir. Hurma suyu uyanıldığı anda aç karnına içildiğinde ve suda tutulan hurma yenildiğinde kabızlığın geçmesinde çok daha etkili sonuçlar verir. Bunun için 2-3 adet hurmayı her gece 1 bardak suda bekletin. Ertesi gün suyu içip hurmaları yiyin.

Kemikleri Güçlendirir

Annenin kilo alması ve vücudunda oluşan değişiklikler hastalıklara karşı daha hassas hale getirir. Bu durumda ise, anne adaylarının güçlü kemikleri olmalıdır. Güçlü kemiklere sahip olmak içinse yeterince besin alındığından emin olunmalıdır.

Hurma kemikleri güçlendirip kemikteki ağrıları azaltır. Hurma içinde bulunan selenyum, bakır, magnezyum ve mangenez de bu açıdan çok işe yaramaktadır.

Kansızlığı Geçirir

Hurmanın kemikleri güçlendirmesinin yanı sıra gebe kadınlarla görülen kansızlık için de oldukça faydalı birçok mineral içerir. Gebe kadınların hurma yemesi vücudun demir ihtiyacını karşılayıp aneminin belirtileri olan ciltte solukluk, gözaltlarında morarma, baygınlık ve rehaveti de engeller.

Enerji Verir

Hurma çoğunluğu şeker olan bileşiklerinin asıl maddesi karbonhidrattır. Bu sebeple, hurma gebe kadınlar için mükemmel bir atıştırma oluyor. Hurmanın gebe kadınlar için en büyük faydası ise enerji vermesidir. Hurmada bulunan yüksek orandaki kan şekerini yükseltmeden enerjiyi arttırır.

Tansiyonu Dengeler

Elektrolitlerden biri olan potasyum vücutta su ve tuz dengesini sağlar. Bu da tansiyonu büyük ölçüde etkiler. Bu sebeple, hurma yemek gebe kadınlarda tansiyonu düzenleyip dengeler.

Kas Sağlığını Destekler

Gebe kadınlarda kas sağlığı önemli olup iyi bir doğum gerçekleşmesi için kasların güçlü ve dayanıklı olmasını sağlar. Hurma yemenin yararlarından birisi ise gebelerde magnezyum ihtiyacını karşılamasıdır. Magnezyum kadınlarda kas sağlığını desteklemek için önemlidir.

Fetüse İyi Gelir

Hurma, gebe kadınlar için de folat kaynağıdır. Folat; anne karnında doymamış çocuğun omuriliği sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda, gerekli folat alımı çocukta sinir yolu kusuru için de önleyicidir. Bu sebeple, hurma gebe kadınlarda yalnızca anneyi değil bebeği de besler.

Kan Pıhtılaşmasına Yardımcı Olur

Hurmada bulunan minerallerin sağlık için birçok faydasının yanı sıra aynı zamanda gebe için de K vitamini sağlar. K vitamini vücutta kan pıhtılaşması ve sağlıklı kemikler için de oldukça önemlidir.

Doğumu Kolaylaştırır

Ebelik ve Üreme Sağlığı Dergisinde 2014 yılında yayınlanan bir raporda, gebelik öncesi 4 hafta boyunca günde 6 hurma tüketen kadınların doğumunun yavaş, kolay ve sağlıklı gerçekleştiği bildirilmiştir. Hurma aynı zamanda doğum anında da büyük kolaylık sağlamaktadır. Bunun sebebi ise hurma tüketiminin rahim kasılmalarını arttırmasında yararlı olmasıdır.

Doğum Sonrası Kanamaları Azaltır

Gebe kadınlar basura karşı hassastırlar. Basurun etkilerini engellemek için, anne adayının diyet ihtiyacı karşılanmalı ve kabızlık engellenmelidir. Ancak bunun dışında doğum sonrası kanama ne alemde? Diyet lifinin yanında hurma annede doğum sonrası kanamaları engelleyen birtakım oksitosin sağlar.

Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenilebilir?

Yapılan bazı araştırmalar, anne adayının tahmin edilen doğum tarihinden yaklaşık 4 hafta önce hurma tüketimine başlamasının iyi olduğunu göstermiştir. Bu da yaklaşık olarak gebeliğin 36.haftasına tekabül ediyor. Aynı zamanda bu 4 hafta süre içerisinde, hurma miktarının günlük 6 tane olması gerekiyor.

Araştırmacıların tavsiyesine rağmen, anne adaylarının gebeliğin başlarından itibaren de hurma tüketmesi normaldir. Ancak eğer annede kan şekeri yüksekliği varsa, bu hususta doktora danışması gereklidir.

Hamilelikte Hurma Yemek Düşüğe Neden Olur mu?

Sual: 16 haftalık hamileyim.Gebelikte hurma yemek düşüğe neden olur mu, son ay mı yenmesi gerekir?

CEVAP

Kadın doğum uzmanı Jinekolog Uzm.Dr. Erkut Harmancılar’ın cevabı: (Hurma çok faydalı bir gıdadır ve gebeliğe herhangi bir zararı yoktur…Cahil tıp mensuplarının ortaya attığı hurafelerden birisi de hamilelikte hurmanın zararlı olmasıdır..yok oksitosin içerirmiş de sancı başlatırmış da…tıp hurafelerinden biri işte.. İtibar etmemelidir.)