Hamilelikte Karın Sertleşmesi, Gebelikte Son Haftalarda Karında Sertlik Hamilelikte Karın Sert mi Olur Yumuşak mı?

Hamilelikle birlikte gelen fiziksel ve zihinsel değişimler, hamile için endişelenmeyi gerektirmez. Çünkü hamilelikte bu gibi değişimler son derece normaldir. Bu değişikliklerden birisi olan karın bölgesindeki sertlik ve şişlik hissi de gayet normaldir.

Bahsettiğimiz karın sertleşmesi ve karındaki kasılma gibi hisler hamilelikte son evrelerde sık sık görülmektedir. Kimi hamileler buna ek olarak kasıklarında ağrı da hissedebilmektedir. Genellikle bu süre altıncı aydan sonra başlar ve doğum meydana gelinceye kadar devam eder. Zaman zaman karnında ciddi sertlikler hisseden anne adayları endişelenmemelidir. Fakat bir günde defalarca bu sertliğin hissedilmesi erken doğum manasına gelebilmektedir. Bu yüzden böyle bir durum yaşayan anne adayının mutlaka doktorunu bu durumdan haberdar etmesi gerekmektedir. Kasılma hissinin seyrek olduğu ama bu kasılmalara eşlik eden kusmaların, bulantıların, baş dönmelerinin, göz kararmalarının, ishalin, idrar yaparken yanmanın, kanama ya da su gelmesinin veya lekelenmenin ve bununla birlikte ateş hissinin görüldüğü durumlar yaşayan anne adaylarının da geç kalmadan bu şikayetlerini doktoruna bildirmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi Ne Zaman Görülür?

Hamilelikte karın sertleşmeleri genellikle hamile olan bireyin zayıf ve kilolu olma durumu ile bağdaştırılır. Zayıf olan anne adayları ilk üç aylık süreçte bu sertliği yaşarken. Daha kilolu olan bayanlar, sertlik şikayetini doğuma üç ay kala yaşamaya başlarlar ve doğuma kadar bu sertliği hissedebilirler.

Hamilelikte Karın Sertliği Neden Olur?

Hamilelik sürecinde meydana gelen karın sertliği şikayetlerinin bazı nedenleri vardır. Bunlar;
Rahimdeki büyüme,
Cenindeki iskelet yapısının gelişiyor olması,
Kabızlık
Yemeğin normalden fazla yenmesi, midenin çok dolu olması
Plesentanın ayrılma durumu gibi…

Özellikle ceninin iskeletindeki gelişim, karnı gergin hale getirebilir. Karında meydana gelen sertlik normal şartlarda hamileliğin ilk 6 ayından sonra başlamaktadır. Bebeğin gelişen ve genişleyen iskelet sistemi bunu mecbur kılar. Ve hamilelik ilerledikçe midede ve karında var olan sertlik hissi artar.

Hamilelikte Karında sertleşme nedenleri şunlardır;

Uterusun (Rahim) Büyümesi

Rahim diye adlandırılan uterus, mesanenin ve rektumun arasında kalan leğen boşluğunda yerleşmiş olan organımızdır. Bilindiği gibi bebekler bu rahim denilen organımızın içerisinde büyüyüp gelişmektedir. Rahim içerisinde meydana gelen bu büyüme sebebiyle rahim de genişlemeye çalışır ve karına baskı yapar. Genellikle hamileler bu durumu ilk üç ayda yaşar. Sonraki üç aylık periyotta bebek daha da büyüyeceğinden midede su miktarı artar. Buna paralel olarak karın bölgesi gerginliği ve sertliği de artar.

Tüm bunlar hamilelikten dolayı meydana gelen şeylerdir ve tamamen doğaldır. Bu yüzden hamilelerin endişeye kapılmaması gerekir.

Kabızlık

Hamilelikte ortaya çıkan karın sertliğinin başlıca nedenlerinden biri de kabızlıktır. Hamilenin kabızlık çekmesi genellikle kötü beslenme alışkanlığından kaynaklanır. Kötü beslenme alışkanlığının içine hızlı yemek yeme de dahildir. Kabızlığın meydana gelmemesi için lif yönünden zengin besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Çok Yemek

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, hamilelikte gelişen karın sertliğinin bir diğer nedeni, çok yemek yeme alışkanlığıdır. Anne adaylarının bir kere de çok yememesi gerekmektedir. Sık sık ve az az yiyerek bu sertlik şikayetini gidermeleri mümkündür ve tabi ki sağlıklı şeyler yemeye özen gösterilmelidir.

Plasenta Ayrılması

Plesentanın ayrılması durumunda da karında sertlik ve karına dokunma anında yüksek hassasiyet hissi meydana gelmektedir. Plesenta gelişmekte olan fetüsün beslenmesinden sorumludur. Plesentanın yeri rahim duvarının yakınlarıdır ancak bazı durumlarda plesenta yerinden ayrılarak aşağılara kayabilmektedir. Bu durum kanamalarla sonuçlanır ve eğer bu sorun uzun sürerse annenin de bebeğin de hayatı tehlikeye girebilir.

Braxton Hicks Kasılmaları

Karında meydana gelen kasılmaların nedenleri arasına Braxton Hicks denilen kasılmayı da katabiliriz. Bu kasılmalar rahimin kaslarında meydana gelir ve karındaki sıkılık ile sertliğin nedenlerinden olabilir. Fakat çok fazla sıkıntı vermeyen bu kasılmaların anne adaylarına bir zararı da olmaz.

Hamilelikte Karın Sertleşmesi İçin Hangi Doktora/Bölüme Gidilir?

Bu durumu sık yaşayan anne adaylarının bir Genel Cerraha muayene olması gerekir. Erken doğumun habercisi olabileceğinden karındaki bu sertlik hissi önemsenmelidir. Doktor ultrason yoluyla rahim ağzı kanalının uzunluğuna bakar ve kontraksiyon var mı yok mu diye detaylı bir inceleme yapar. Ardından gerekli tedaviye geçer.

Hamilelikte Karında Sertlik Nasıl Geçer?
Daha önce bahsettiğimiz Braxton Hicks kasılmaları yaşıyorsanız, var olan pozisyonunuzu değiştirmeniz rahatlatıcı olacaktır. Mesela oturan için kalkıp yürümek ya da tam tersi rahatlatacaktır.
Karında sertleşme hissi yaşıyorsanız; Yürümekteyseniz oturup dinlenebilir veya uzanıp dinlenmeyi deneyebilirsiniz.
Uterus (rahim) ile ilgili birtakım kasılmalar veya fetal hareketler ile ilgili olan bazı gerilmeler tedaviyi gerekli kılmaz.
Karın kaslarında meydana gelen gerginlikleri gidermek için, doktorunuzdan nefes alıp verme egzersizleri talep edebilirsiniz. Bu karın kaslarınızın gevşemesini sağlayacaktır.
Bol su tüketimi gibi belli aralıklarla dinlenmek de faydalı olacaktır.
Kasılma problemlerinin yaşandığı anlarda derin nefesler alınmalıdır.
Çok sıcak olmayan ılık duş almak da rahatlatıcı olacaktır.
Doktor kontrolünde kullandığınız magnezyum tabletleri, kas kramplarının yanı sıra bu durumda da işinize yarayacaktır.

Hamilelikte karın sertleşmesi durumunda ne zaman doktora gitmek gerekir?

Yaygın olarak görülür ki hamileler hem bedensel hem de ruhsal değişime uğradıklarından sık sık doktora gitme isteği içindedirler. Fakat genelde bu istek ve endişelerinin ciddi nedenlerden kaynaklanmadığı anlaşılır. Uzun süreli olmayan ve bir günde sık sık meydana gelmeyen karın sertlik ve gerginlikleri de doktora gitmeyi gerektirmez. Ancak tersi bir durum söz konusuysa bir genel cerraha gidilmelidir. Doktora gitmek gerektiğinin bazı işaretleri vardır. Mesela,1 saatlik bir sürede 5 veya daha fazla belirgin kasılmalar ve sertlikler yaşanıyorsa bu durum önemsenmelidir. Ya da artan bir karın sertliği söz konusuysa ve bu hal anne adayının günlük yaşamını zorlaştırıyorsa ciddiye alınmalıdır. Hele hele nefesi etkileyen karın gerginlikleri ve sertlikleri acilen doktora gitmeyi gerektirir.