Galaktore Nedir, Memeden Süt Gelmesi Hamilelik Belirtisimidir?

Galaktore Nedir, Memeden Süt Gelmesi Hamilelik Belirtisimidir?

Memeden süt gelmesi tıp dilinde galaktore olarak adlandırılır. Emzirme dönemi ve hamilelik dışında memeden süt gelmesi genellikle vücuttaki prolaktin hormon yüksekliğinden kaynaklanır. Yani memeden süt gelmesi kesin hamilelik belirtisidir demek yanlış olur. Stresten, doğum kontrol hapı kullanımına, karaciğer hastalıklarından cinsel ilişkide memenin aşırı uyarılmasına kadar çeşitli nedenlerden hamilelik dışında da memeden süt gelmesi ile karşılaşılabilmektedir. Bu durum kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de görülebilmektedir. Bu makalemizde memeden süt gelmesi ve tedavi ile ilgili bilgiler vereceğiz;

İlaçların yan etkisi

Sakinleştiriciler, yüksek tansiyon ilaçları ve antidepresanlar gibi belli ilaçların kullanımı gebe kalmadan galaktoreye yani memeden süt gelmesine neden olabilmektedir. Bu ilaçlar memeden süt gelmesini önleyen, vücuttaki dopamini ve histaminleri etkisiz hale getiren kimyasallar içerir.Doğum kontrol hapları da göğüsten süt gelmesine yol açabilmektedir. Bu durumun nedeni bu hapların içindeki östrojenin prolaktin salınımı baskılaması ve memeden süt gelmesini uyarmasıdır. Memenizden süt geliyorsa içtiğiniz ilaçları gözden geçirip doktor kontrolünde bu ilaçları muadilleri ile değiştirin.

Prolaktin Salgılayan Hipofiz Tümörleri (Prolaktinom)

Galaktore’un (memeden süt gelmesinin) en yaygın nedenlerinden biri, hipofiz bezindeki iyi huylu tümörlerdir. Prolaktinom gibi belli tümör türleri prolaktinin aşırı üretimi sonucu ortaya çıkar. Stres, düşük tiroid fonksiyonları, böbrek yetmezliği ve karaciğer yetmezliği vücuttaki prolaktin seviyesini yükselten ana nedenlerdir. Kanda çok fazla prolaktin bulunması meme bezlerinin uyarılmasına neden olarak memeden süt gelmesini tetikler, ayrıca kanda prolaktin yüksekliği göğüslerde hassasiyet, baş ağrısı, cinsel isteksizlik , infertilite (kısırlık) ve adet düzensizliği gibi belirtilere de yol açabilir. Hipofiz tümörleri yani bu kanserli olmayan tümörler erkekleri de etkileyebilir ve erkeklerde cinsel performans düşüklüğü, iktidarsızlık ile memeden büyüme gibi semptomlara neden olabilir.

Kronik böbrek yetmezliği

Kronik böbrek hastalığı olan kişilerde, böbrekler, vücuttaki prolaktin salgısını kontrol altına alamadığından, prolaktin seviyesinde aşırı yükselme yaşanabilir, bunun sonucunda ise memeden süt gelmesi görülebilir.

Hipotiroidizm

Tiroid bezinin gerekli olduğu kadar hormon üretememesi durumuna ‘hipotiroidizm’ denir.Hipotrioidizm de vücutta aşırı prolaktin, laktasyonun salınmasına yol açar. Belirti olarak memeden süt gelmesi ile karşılaşılabilir.

Memeden süt gelmesinin diğer nedenleri
Rezene ve çemen tohumu gibi baharatların aşırı tüketilmesi, bu baharatlarla yapılan çayların devamlı içilmesi
Erken doğum veya düşük gibi semptomların yaşanması
Cinsel ilişkide memenin aşırı uyarılması
Polistik over sendromu rahatsızlığı
Hipofiz bezindeki sarkoidoz veya tüberküloz gibi hastalıklar
Erkeklerde hipogonadizm olarak da bilinen testosteron eksikliği
Kokain esrar gibi uyuşturucuların kullanımı
Yenidoğan bebeklerde memeden süt gelmesi, plasenta yoluyla anneden bebeğe yüksek östrojen gelmesinden kaynaklanır.
Memeden süt gelmesi nasıl durdurulur?
Memeden süt gelmesi bir hastalık olmayıp bu duruma neden olan bir rahatsızlığa işaret ettiğinden, öncelikle yapılması gereken şey sorunun kaynağı tespit edilip, tedavi yoluna gidilmelidir. Bunun için Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı doktora (Jinekoloğa) başvurmalısınız. Doktorunuz öncelikli olarak prolaktin (süt hormonu) düzeyinizi test edip ne düzeyde olduğuna bakacaktır.
Şayet memeden süt gelmesi kullandığınız ilaçlardan kaynaklıysa ilacı muadili ile değiştirecektir.
Hipofiz tümörleri memeden süt gelmesine yol açıyorsa bromokriptin gibi ilaçlarla durum kontrol altına alınmaya çalışılacaktır. İlaçların başarısız olması halinde, tümörün tedavisinde ameliyat ve radyasyon tedavisi uygulanır.
Memeden süt gelmesi troidlerdeki problemlenden kaynaklıysa doktorunuz troid ilacı reçete edecektir.
Nedeni bilinmeyen memeden süt gelmesi vakasında ise süt gelmesinin kesilmesi için cabergoline gibi prolaktin azaltan ilaçlar reçete edilebilir.