Kasık Ağrısı Hamilelik Belirtisi mi? Gebelikte Kasık Ağrısı Nedenleri Ve Tedavisi
Gebelik; anne vücudunda yükselen östrojen, progesteron ve relaksin gibi gebelik hormonlarıyla, birçok değişikliğin yaşandığı bir dönemdir. Bu hormonal değişikliklerin yanında yapısal olarak da birçok değişiklik yaşanmakta olup bu değişiklikler alt karın ve pelvik bölgesinde, kasıklarda ağrıya sebep olmaktadır. Bu yüzden kasık, bel, kalça ve bacak içlerinde ağrı yaşanabilmektedir. Kasık ağrısı genel olarak gebeliğin 6. ayında yani 18 ila 24. haftalarda başlar. Bu ağrı doğum sonrası geçer.
Gebelikte kasık ağrısı hem annenin hem de bebeğin kilo artışı ve hamilelikteki hormonal değişiklikler nedeniyle yaşanmaktadır. Gebelikte yükselen östrojen, progesteron ve relaksin hormonu sebebiyle birçok değişiklik meydana gelmektedir. Bu hormonlar karın ve pelvik bölgedeki bel, kalça, iç uyluk ve kasık bölgesinde ağrıya neden olan bazı yapısal değişikliklere yol açar.
Gebelikte kadınlar birçok problem yaşamaktadır. Bunların içinde en sıkıntılı olanı ise kasıktaki ağrıdır. Alt karın ağrısı, kasıklarda ağrı gebeliğin normal bir belirtisidir. Rahim büyüdükçe karın çevresindeki kas ve bağlara baskı yapar. Bu kaslar rahimdeki büyümeye yer açmak için gerilir ve bu da kasıkta ağrıya yol açar.
Eğer gebeliğin ilk 3 veya 6 ayında kasık bölgesinde ağrı yaşıyorsanız, doktora gitmek en iyisi olacaktır. Çünkü gebeliğin ilk dönemlerindeki kasık ağrısı dış gebeliğin habercisi olabilir.
Gebelik Kasık Ağrısı Sebepleri Nelerdir?
Hormonal Değişiklikler
Kasık ağrısı da dahil olmak üzere gebelik ile ilgili rahatsızlıkların çoğu, bu dönemde gerçekleşen hormonal dalgalanmalara bağlıdır. Hamilelik hormonlarının, özellikle relaksin ve progesteronun yükselmesiyle pelvik bölgedeki kasların ve bağların yumuşamasını ve büyümesini kolaylaştırmak için gerilme yaşanır. Bununla birlikte, bu kaslar ve bağlar pelvik bölgenin eklemlerini destekler ve alt karın bölgesinde, kasıkta ve kalçada ağrı oluşabilir.
İdrar Yolları Enfeksiyonu
Gebelikte kadınların idrar yolları enfeksiyonu yaşama ihtimalinin daha çok olduğu bilinmektedir, bunun etkisi ise kasık ağrısıdır. Aslında gebelikte yaşanan kasık ağrısının en yaygın sebebi idrar yolları enfeksiyonudur.
Dış Gebelik
Kasık ağrısı dış gebeliğin bir belirtisi olabilir. Dış gebelik, fetusun rahim boşluğunun dışına yerleşmesidir. Fetus genellikle fallop tüplerine yerleşir.
Hormonal Değişimler
Progesteron ve relaksin hormonundaki değiimler; eklem, kas ve bağlarda gevşemeye sebep olabilmektedir. Bunun sonucunda kasıkta ağrı yaşanır.
Kilo Artışı
Gebelikte kilo artışı çok notmaldir. Ancak kilo almak kalça ve pelvik bölgede baskıya yol açtığından kasıklarda ağrıya sebep olacaktır.
Otururken ve Ayakta Dururken Duruş Bozukluğu
Duruş bozuklukları kalça üzerinde gereksiz baskıya sebep olur ve kasıkta ağrıya yol açabilir.
Stres
Stresinde kaslarda sertliğe sebep olduğu bilinmektedir. Kaslar sertleştiği zaman ise kalça ve pelvik bölgesine baskı artar.
Vücutta Yapısal Değişimler
Kilo arışı ve fetüsün büyümesi de kalça, kas ve pelvik bağlarında ağrıya neden olduğundan karın ve pelvik bölgede ağrı yapar.
Round Ligament Ağrısı
Round ligament ağrı genellikle kalça, pelvis ve alt karın veya kasıkta hissedilebilen keskin bir ağrı olarak tanımlanır. Yuvarlak ligamentler rahim çevresinde bulunur ve rahmi desteklemekle sorumludurlar. Gebelik döneminde; bu bağlar, rahime yer açıp desteklemek için gerilir ve kalınlaşır. Bununla birlikte, tüm bu yapısal değişiklikler alt karın bölgesinde ve kasıkların derinlerinde ağrı oluşturabilir.
Gebelikte Kasık Ağrısı Nasıl Geçer?
Ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk torbası uygulamak. Sıcak su torbası yoksa temiz bir bezi ütüleyip bu bezi ağrıyan bölgeye koymak.
Doktorun verdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
Kalsiyum ve magnezyum içeren besinler tüketmek
Günde 10-12 bardak su için.
Dinlenmeye özen gösterin ve kendinizi fazla yormayın.
Rahat pozisyonlarda uyumak için gebelik yastığı kullanın.
Sürekli aynı pozisyonlarda durmayın.
Yürüyüş yapmak. Fiziksel egzersizler; pelvik kemiklerini güçlendirir, endorfini arttırır ve gebelik döneminde aşırı kilo almayı engelleyip doğumu kolaylaştırır.
Akupunktur da gebelikte kasık ağrısını rahatlattığı bilinen bir diğer yöntemdir. Hem de diğer herhangi bir ilaç kullanımından daha güvenlidir.
Ağır şeyler taşınmaktan kaçınılmalıdır.