Histeroskopinin Kullanım Alanları
Tanısal Histeroskopi : Tanısal histeroskopi rahim içi hastalıkların tanı ve tedavisi için uygulanan işlemler bütünüdür. Histerosalpinografi (HSG) gibi birtakım testlerin doğruluğunu teyit etmek için de kullanılabilir. Histeroskop birtakım araç ve teknikerlerle beraber uygulanabilir. Histeroskopinin kullanım alanlarından birkaçı aşağıda sıralanmıştır.
Kısırlık: Kadın bir çok nedenlerle gebe kalamıyor olabilir. Bu nedenlerden biri kadın rahminin büyüklüğü ve şekli ile ilgi bir probleminden olabilir. Örneğin bölmeli rahim gibi problemler histeroskopi ile anlaşılabilir ve tedavisi yapılabilir.
Anormal Kanama: Normal adet kanamasından daha uzun ve daha sancılı olması halidir. Âdet dönemlerinin dışında ve menopoz döneminde görünen kanamalar da bu duruma dahildir. Histeroskopi sayesinde bunun sebebi bulunabilir ve gerekirse biyopsi alınabilir.
Tekrarlayan Düşükler: Bazı kadınlar da hamile kalmada sıkıntı yaşamazlar fakat düşük problemi yaşayabilirler. 20 haftadan fazla bebek yaşayamaz. Histeroskopi ile bu gibi problemlerin nedeni anlaşılabilir.
Adezyonlar (Yapışıklıklar) :Rahimde bazen geçirilen operasyon sonrası yara dokuları ve yapışıklıklar meydana gelebilir. Tıp dilinde buna Asherman Sendromu denir. Bu durum kısırlığa yol açabilir ve menstural döngüde farlılıkların oluşmasına sebebiyet verir. Asherman sendromu histeroskopi sayesinde tespit edilebilir.
Anormal Büyümeler: Rahim içindeki polipler ve fibroid gibi iyi huylu dokular histeroskopi sayesinde teşhis edilir. Şüpheli durumlarda biyopsi alınarak durumun ciddiyeti araştırılır.
Yeri değişmiş Rahim İçi: doğum kontrol için rahim içine yerleştirilen spiral denilen küçük plastik araç bazen olması gereken yerden başka yere kayar. Histeroskopi ile bu küçük cihazın yeri kolayca tespit edilir.
Operatif Histeroskopi : Histeroskopi ile teşhis mümkün olduğu kadar tedavi de mümkün olabilmektedir. Operatif histeroskopi tanısal histeroskopiye göre biraz daha kalındır. Çünkü içinden tedavi amaçlı bazı araçlar geçmektedir. Operatif histeroskopi, açık karın ameliyatlarının bazıları yerine kullanılabilir. Rahim yapışıklıkları, myomlar, polipler ve fibroidler tedavi edilebilir.
Endometrial ablasyon (rahim iç tabakasının yakılması): Anormal kanamalar probleminde bazen rahimin alınması gerekir. Ancak bazen histeroskop sayesinde rahim alınmaktan kurtulur ve rahim içi yakılır. Kadın bu işlemden sonra adet kanaması olmaz ve gebe kalamaz. Bu uygulama için histeroskop ile birlikte histeroskop lazer ve rezektoskop gibi aletler de kullanılabilir.
Histeroskopi sonrası nelere dikkat edilmeli?
Tanısal histeroskopi sonrasında en fazla bir, iki saat sonra eski halinize dönebilirsiniz. Ancak operatif histeroskopi de anestezi uygulanacağından bir gün yatış işlemi yapılabilir. Birkaç gün vajinal kanamanız, akıntınız ve küçük kramplarınız olabilir. Bir veya iki gün mide bulantısı yaşayabilir, belki bayılabilirsiniz. Bunlar normaldir. Fakat aşağıdaki durumlardan biri olursa mutlaka doktora başvurmanız gerekir:
- Ateş
- Ciddi karın ağrısı
- Şiddetli kanama
Sonuç olarak histeroskopi işlemi güvenli ve çok zor olmayan bir uygulamadır. Rahim içinde veya ağzında cilt tahrişleri, enfeksiyon, anormal kanama durumları, nefes darlığı gibi yan etkileri vardır ama sadece %1’ lik oranda görülür.