Histeroskopi Ne Kadar Başarılı?

Yoğun yapışıklık yaşayan kadınlarda çoğu zaman birden fazla histereskopi gerekebilir. Rahim boşluğu yeterli ölçülerde ya da bütünüyle açılmış olan kadınlarda şayet tüp çıkışlarında bir tıkanıklık yoksa doğal yollardan gebelik şansı olabilmektedir. Ancak rahim boşluğu kısıtlı ölçülerde açılmış, fakat tüp çıkışlarında sorun olan kadınlarda gebelik için tek çare tüp bebek tedavisidir.

Histereskopi nasıl uygulanır?

Bazı vakalarda histereskopi yalnızca tanı amacı ile kullanılacaksa genel amesteziye ve ameliyathane ortamına ihtiyaç duyulmayabilir. Uygulama yapılabilmesi için hastaya jinekolojik muayene pozisyonu aldırılır, vajen ve rahim ağzı özel sıvılar ile temizlenir ve lokal anestezi yapılır. Daha sonra rahim ağzının genişletilmesine ihtiyaç duyulmadan 0,5 cm boyutunda optik bir alet rahim içine titizlikle yerleştirilir. Aynı zamanda rahim içine karbondioksit gazı ya da özel bir sıvı verilerek rahim içi monitörden takip edilir. Problem saptanan dokulardan örnek alınarak tanı konulması amacı ile patolojiye gönderilir. Histereskopi uygulamalarında hastalar aşırı ağrılara maruz kalmazlar ve uygulama 10 dakika kadar sürer.

Histereskopi riskli bir teknik midir?

Tanısal amaç ile uygulanan histereskopide nadir de olsa bazı komplikasyonlar oluşabilir. Ancak hayati risk taşıyan bir komplikasyon neredeyse hiç görülmez. Operatif histereskopiler daha çok tecrübe gerektiren ve biraza daha zor olduğu için %1 – 2 oranında komplikasyon görülme olasılığı vardır. İşlem anında rahim delinmesi ile karşı karşıya kalınabilir. Ancak cerrahi müdahaleye gerek duyulmadan ilaç tedavileri ile sorun giderilebilir. Operatif histereskopi uygulanacağında çoğu zaman ilave olarak rahmin dış yapısını incelemek ve ortaya çıkabilecek komplikasyonları önlemek için laporoskopi de kullanılabilir. Laporoskopi kullanımı uygulama yapılacak sorunun zorluğuna ve doktorun kararına göre değişen bir durumdur.

Histereskopi sonrası oluşabilecek durumlar nelerdir?

Histereskopinin ardından birkaç gün fazla olmayacak şekilde kanama ve aşırı rahatsızlık vermeyen kramplar oluşabilir. Bu sorunları gidermek amacı ile basit ağrı kesici ilaçlar kullanılmaktadır. Histereskopinin uygulanabilmesi için rahim ağzının genişletilmesi gerektiğinden dolayı oluşabilecek enfeksiyonları önlemek için uygulama sonrasında birkaç gün cinsel birliktelikten kaçınılmalıdır. Hasta genel olarak bir gün sonra normal yaşamına dönebilir.