Vajinal Muayene Olamayanlar
Vajinal (Alttan) Muayene
Jinekolojik muayene halk tabiri ile alttan muayene koltuğuna fobik kalınma, çoğu kadını ve doktoru çaresiz bırakabilir.
Özellikle bizim gibi cinselliğin hala tabu olduğu nispeten kapalı toplumlarda jinekolojik muayene fikri pek çok hasta için oldukça rahatsız eder ve sevimsiz bulunmaktadır. Ayrıca kadında da bir de vajinimus sorunu varsa alttan muayene mümkün olmamaktadır.
Vajinal muayene (alttan muayene) ağrılı mıdır?
Jinekolojik vajinal muayanene ağrısız bir muayene metodudur. Ancak hem bölgenin mahrem bir bölge olması hemde kadınların duruma psikolojik yaklaşımları muayeneyi bir sorun haline dönüştürebilmektedir.
Vajina etrafındaki kaslar son derece orgazm esnasında istemsiz kasılır. Yani kadın jinekolojik muayene esnasında kendini gevşek bırakarak vajina kaslarını kasmaz ise muayene son derece rahat ve rahatsız ve ağrısız geçer. Bu nedenle kadın ile muayene öncesi yapılacak ön görüşme, bilgilendirme ve endişelerini giderme son derece önemlidir.
Kadının hekimine duyduğu güvende muayenenin ağrısız ve rahat geçmesi için son derece önemli bir faktördür.
Vajinismusu olanlar jinekolojik muayene olabilir mi?
Vajinismus rahatsızlığı vajinanın girişine izin vermeyerek cinsel ilişki ve jinekolojik muayeneyi reddetme durumudur. Esnasında işin kökeni psikolojiktir. Kadının cinsel ilişkiye girmesine engel fiziksel bir durum söz konusu değildir.
Vajinismus hastaları kendileri için uygulanacak özel tedaviler ile bu sorunu kalıcı olarak hallederler veilerleyen yaşantılarında rahatlıkla jinekolojik muayene olabilecek duruma gelirler. Ancak bazen vajinismus çözülemeden de jinekolojik muayene olma zorunluluğu doğmaktadır. Bu gibi durumlarda hafif bir sedasyon anestezi eşliğinde muayene klinik ortamda yapılabilmektedir.
Jinekolojik muayene nasıl yapılır?
Alttan muayene esnasında tek kullanımlık spekulumlar kullanılabildiği gibi steril edilen pediatrik boy spekulumlarda kullanılabilir. Spekulumun muayenesi ile vajinanın içine ve rahim ağzı dediğimiz servikal bölgeyi görebilmekteyiz. Pap smear testinin önemi tartışılmaz. Spekulum muayenesi ile küçük bir fırça yardımı ile hem rahim ağzı bölgesinden hem çevresinden son derece ağrısız bir yöntem olan smear alma işlemi gerçekleştirilir.
Eskilerde çok uygulanılan şimdilerde transvajinal ultrasonografi nedeniyle sadece belli bazlı rahatsızlıklarda başvurulan bir muayene yöntemi (elle iç genital organların muayenesi) de nazik ve yumuşak bir şekilde yapıldığında oldukça ağrısız bir metoddur.
Transvajinal USG hem jinekologların tanı koymasını kolaylaştıran bir metoddur hemde hasta için son derece konforlu ve kısa süren bir görüntüleme tekniğidir.
Anestezi ile alttan muayene yapılabilir mi ?
Evet yapılabilir. Çoğunlukla vajinismus olan veya geçmişinde jinekolojik açıdan tramatize olan kadınlar bu yönteme başvurmaktadırlar. Anestezi uzmanının vereceği hafif ve kısa süreli sedasyon ile jinekolojik muayene klinik ortamında yapılabilmektedir.Hasta sedasyon alacağı için 4-5 saat öncesinden aç ve susuz olmalı muayene sonrası aynı gün mümkünse gitmemelidir.
Bakirelere alttan muayene yapılır mı ?
Gereklilik doğduğunda hiç cinsel ilişkiye girmemiş kimselerde alttan muayene yapılabilir ancak bakirelere skekulum takılmaz pap smear testi de bakirelere yapılmaz çükü gereklilik yoktur. Rahim ağzı kanseri çok büyük oranda HPV denilen ve cinsel yolla bulaşanbir virüs nedeni ile oluştuğu için bu kanser türü için bakireler risk gurubunda değildir.
Yumurtalıklar ve rahimin gözlenmesi bakirelerde pelvik USG denilen karından yapılan bir ultrason ile gerçekleştirilir. Bunu için ise bol su içip mesanenin dolması gerekliliği vardır.