Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi
Gebelik ilerledikçe, heyecan ve beklenti artmaya devam eder. Büyük olasılıkla bebeğinizin neye benzeyeceği hususunu merak ediyor ve onu kollarınızda tutacağınız anın hayallerini kuruyorsunuzdur. Doğum yaklaştıkça hamile bir kadın olarak en çok merak ettiğiniz sorular şunlardır; Bebeğin, doğum kanalına girmesi, aşağı inmesi için ne yapmalıyım, bebek doğum kanalına girmişse doğum kanalına giren, bebek aşağı indikten sonra ne zaman doğar, doğum kanalına giren bebek hareket eder mi? Bu makalemizde bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz. Bebeğin doğum kanalına inmesi bebeğinizin aşağıya doğru hareket etmeye başlaması ve vajinal doğuma hazırlık olarak rahimden çıkıp doğum kanalına yerleşmesi anlamına gelir ve bu durum doğumun yaklaştığını size müjdeler.
Bebeğin doğum kanalına inmesi gebeliğin son üç ayında gerçekleşir. Bunun ne zaman gerçekleşeceği, kişiden kişiye göre değişebilir. Şayet ilk hamileliğinizse bebeğiniz doğumdan iki ila dört hafta önce doğum kanalına inebilir. Bu durum ilk kez doğum yapmaya hazırlanırken pelvik kaslarınızın gerginleşmesine, doğumun kolaylaşmasına yardımcı olur. Şayet ilk hamileliğiniz değilse, doğum yapana kadar bebeğin doğum kanalına inmesi gerçekleşmez, çünkü bedeniniz daha önce bu süreci tamamladı ve pelvik kaslarınız zaten gerildi. Bebeğin doğum kanalına inmesi ve doğumun yaklaşmasıyla ile birlikte bebeğin hareketi yavaşlayacak, bebek eskisine göre daha az hareket edecektir.
Bebeğin Doğum Kanalına İnmesi İçin Ne Yapmalı?
Günde 1-2 saat yürüyüş yapın. Yürüyüş yapmak bebeğinizin doğum kanalına inmesini kolaylaştıracaktır.
Dizlerinizi geniş pozisyona yayarak oturmaya ve öne eğilip karnınızın sarkmasını sağlayın. Bebeğin ağırlığı serviks üzerine yoğunlaştığında bebeğin doğum kanalına inmesi kolaylaşacaktır.
Hamilelikte cinsel yaşamınıza devam edin. Cinsel ilişki, servikal genişlemeye yardımcı olur ve bebeğin doğum kanalına geçişinde önemli rol oynar.
Doktorunuza danışıp uyumadan önce bir tane evening primrose oil vitamin ilacından için. Bu ilaç da bebeğin doğum kanalına inmesine yardımcı olacaktır.
Bebeğin Doğum Kanalına İnmesinin Belirtileri, Bebeğin Doğum Kanalına Girdiği Nasıl Anlaşılır?
Bebeğin doğum kanalına inmesindan kaynaklanan çeşitli belirtiler yaşarsınız; Daha rahat nefes almaya başlarsınız, vajinal akıntı miktarı artar,iştahınız artar, mide yanmanız geçer, pelvik bölgenize basınç artar, ayrıca mesane üzerinde de baskı oluşur. Bunun sonucunda sık sık idrara çıkmaya başlayabilirsiniz. Braxton Hicks (yalancı doğum kasılmaları) daha sık gerçekleşebilir. Ayrıca hemoroid sorunu da bu dönemde yaşayabileceğiniz can sıkıcı bir durumdur.
Anne Adaylarının Doktorlara Soruları
Sual: 36 haftalık hamileyim bebeğinin başı aşağıda fakat doğum kanalında değil Bebek doğum kanalına kaçıncı haftada girer
CEVAP
Kadın Doğum Doktoru Hacer İpek’in cevabı: (Genellikle 36.haftadan sonra bebek doğum kanalına doğru girmeye başlar, bazen bu durum 40haftaya kadar gecikebilir.)
Sual: Bugün 40 haftam bitti bebeğim başaşağı pozisyonda fakat doğum kanalına inmemiş ikinci gebeliğim ne yapmalıyım birde yüzü öne dönükmüş . Ne yapmalı?
CEVAP
Kadın Doğum Doktoru Yeşim Yerçok’un cevabı: (Yüzü öne dönük olduğu zaman doğum yapmanız imkansızdır, ancak sanıyorum doktorunuz 1-2 hafta daha beklemeyi ve bebeğinizin pozisyonunu kendiliğinden değiştirmesini bekliyor. Bu arada mutlaka 3 günde bir nst takibinde olmanız gerekiyor.)
Sual: 39. Hafta 2 günlük hamileyim ve bebeğimiz hala doğum Kanalı’na inmemiş 3.500 kilo…normal doğumda Israr eder beklersem suni Sancı çok zorlar mı ? Normal doğum istiyorum ama bebeğin suni Sancı ile yola girmesi mümkün mü?
CEVAP
Kadın Doğum Doktoru Vedat Ünsür’ün cevabı: (Gebelik süresi ortalama 40 haftadır. Normal doğum arzulanıyorsa ,doğum ağrılarınızın başlaması beklenir,doğum izlenir,suni doğum ağrısı gerekli şartlarda verilir. Bebeğinizin doğum kanalına yerleşmemiş olması önemli bir uyarıdır. Suni doğum ağrısı ile doğumu tetikleyip artan basınçla bebeği kanala itip doğum düşünülüyor gibi algılıyorum,olabilir. Şayet 2 veya 3.gebelik ise yapılabilir.ilk gebelik ise ben sezaryan operasyonunu tercih ederim.)