Gebelikte Vajina Kemiği Kasık Ağrısı Neden Olur Nasıl Geçer? Vajinada Ağrı Hamilelik Belirtisi mi?

Gebelik; östrojen ve relaksin gibi gebelik hormonlarındaki dalgalanmalar sebebiyle vücutta birçok değişimin görüldüğü bir dönemdir. Bütün bu değişimler kasık, vajina, bel, kalça ve uyluk ağrısı gibi yoğun ağrıların yaşanmasına sebep olur. Gebelik belirtilerinden biri de vajinada, kasıklarda ağrı meydana gelmesidir. Özellikle ilk 4 haftalık gebelikte kasık ağrısı yaşanması sık görülen bir durumdur. Kasık ağrısı genellikle 12–20. haftalar arası görülür ve 20. Haftadan sonra geçebilir.

Hamilelikte Sol Ve Sağ Kasık Ağrısı, Vajina Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Hormonal Değişimler

Gebelikte vajina ve kasık ağrısı, vajinada zonklama hissi dahil çoğu rahatsızlığın asıl sebebinin bu dönemde görülen hormon artışın kaynaklanmaktadır. Gebelikte özellikle de relaksin ve progesteron gibi hormonların yükselmesi doğum sırasında pelvik kas ve bağların rahatlamasını sağlar. Bundan dolayı da anne adaylarında vajina ve kasık ağrısına sebep olur.

Yerleşme Ağrısı

Gebeliğin 8 ila 12 haftaları civarında adet oluşuna benzer kasıklarda , vajinada ağrılar yaşanabilir. Bu ağrılar olduğu sırada kanama yaşanmadığı sürece bu rahmin büyümesinden kaynaklı bir durumdur. İlk gebeliklerde bu yerleşme ağrısı çok hissedilmez.

Düşük Yapmak

Gebeliğin ilk 3 ay gibi döneminde kasıklarda, vajinada ağrı yaşanırsa bu durumda düşük tehlikesinden şüphelenilir. Üzücüdür bu gibi gebeliklerin %15 ila %20’si düşükle neticelenir. Düşük yapma belirtileri arasında; vajinal kanamalar, kasık ağrıları ve adet dönemi ağrılarına benzer kramplar sayılabilir.

Yuvarlak Ligament Ağrısı

Gebeliğin ilk 3 ay sonlarına doğru rahmin üst kısımları ve kasıklardaki, vajinadaki bağın gerilmesi sonucu ağrılar yaşanabilir. Bu genellikle yürürken ya da oturulan yerden kalkarken yaşanır. Bunun sebebi ise bu gibi pozisyonlarda rahim bağının gerilmesidir. Bu ağrılar yaşandığında; ağrıyı yan pozisyonda yatarak dindirebilirsiniz. Yuvarlak ligament ağrısı gebeliğin 24. haftasından itibaren yaşanmaz.

Kabızlık

Gebelikte kabızlık yaşanması kasıkta ve vajinada ağrıya sebep olabilir. Bunun sebebi ise gebelik hormonları ve kansızlık problemi için kullanılan demir haplarının sindirim sisteminin çalışmasını yavaşlatmasıdır. Bunu çözmek içinse bol su ve meyve-sebze tüketilmelidir. Eğer bunlar da fayda etmezse doktor sindirimi kolaylaştırmak için ilaç yazabilir.

Bebeğin Uyguladığı Baskı

Gebeliğin son 3 ayında bebeğin büyümesine bağlı olarak hızlı kilo artışı sebebiyle vajinaya olan baskının artması kasık bölgesinde ağrıya yol açabilir. Anne yüzme veya bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırken bebeğin zıplamasına sebep olduğundan anneye rahatsızlık verebilir. Bu gibi durumlarda en iyi yöntem uzanıp güzel bir istirahat etmektir.

Dış Gebelik

Dış gebelik, bebeğin rahim yerine rahmin dışında yerleşmesine nedir. Bu durum genellikle tüp bebek yöntemi kullanıldığında yaşanır ve yaklaşık olarak hem 50 gebeliğin 1’inde yaşanır. Bu gibi durumlarda anne nadiren de olsa gebeliğin 6 ila 10. haftaları arasında yoğun bir kasık, vajina ağrısı ve kanama yaşayabilir.

Erken Doğum

Anne, kasıkta baskı, vajina ağrısı ve karında inatçı bir ağrı yaşadığında erken doğum başlamış olabilir. Tuvalete çıktıktan sonra dinlenmenize karşın kasılmalarınız 4 veya daha fazla oluyorsa hemen doktorunuza başvurmalısınız. Bu gibi problemlerin gebeliğin 37.haftasından önce yaşanması erken doğum habercisi olabilir.

Yalancı Doğum Kasılmaları

Braxton hicks kasılmalar olarak da bilinen yalancı doğum kasılmaları, gebelik süresince anneyi doğuma hazırlamak için oluşan kasılmalardır. Bu gibi kasılmalar; kasık, vajina, bel ve karın bölgesinde yoğun ağrılara sebep olur. Bu dönemde annenin magnezyum açısından zengin besinler tüketip bolca istirahat etmesi gerekir.

Böbrek Taşları

Böğrünüz ve kasıklarınızda, vajinada değişken ağrılar yaşıyorsanız bu böbrek taşı habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda anne rahat bir pozisyona getirilip taşın düşmesi beklenir. Eğer safra taşı olma ihtimalinden şüpheleniyorsanız acilen doktorunuza danışmalısınız.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonu geçirme gebe kadınlarda kasıklarda, vajinada ağrıya yol açabilir. İdrar yolu enfeksiyonun diğer belirtileri idrar yaparken yanma, sık idrara çıkma ve mide bulantısıdır. Doktorunuzun reçete edeceği hamilelikte kullanımı güvenli antibiyotik vesilesi ile şifa bulabilirsiniz.

Hamilelikteki Kasık, Vajinada Ağrısı Nasıl Geçer?
Ağrı yaşanan bölgeye doktorun da onaylaması durumunda sıcak torba koymak ve sıcak su banyosu yapmak ağrı için güzel bir çözüm olabilir.
Gebelikte, anne adayı günlük olarak 8 ila 10 bardak su içilmelidir.
Anne adayı bol bol istirahat etmeli kendini yormamalıdır.
Anne adayı uzun süre ayakta veya uzun süre oturur pozisyonda kalmamalıdır.
Hamilelik yastığı gibi internetten sipariş edebileceğiniz yastıklar kasık bölgesine destek olup rahat ve huzurlu uyumanıza yardımcı olacaktır.
Anne adayı otururken bacak altına yastık koyarak hafifçe yukarıda tutması iyi olacaktır.
Anne adayı katiyen ağır şeyler taşımamalıdır.