Hamileler Zencefil Çayı İçebilir mi?

Hamilelikte beslenme anne adaylarının çok dikkat etmesi gereken konulardandır. Zencefil çayı gebelik döneminde içilir mi, anneye ve bebeğe zarar verir mi? sorularını bu yazımızda ele alacağız.

Sual: Hamilelikte zencefil kullanılabilir mi gebelikte bulantıyı keser mi, gebelikte ne kadar zencefil tüketebilirim?

CEVAP

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Fatmagül Yılmaz’ın cevabı: (Zencefil hamilelikte sabah bulantılarına iyi gelir ancak günlük 1,5 gram tüketimi aşmamak gerekir. Safra kesenizde taş varsa zencefil kullanılmamalıdır.)

Hamilelikte Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Taze zencefili rendeleyin. 1 yemek kaşığı taze zencefili 1 su bardağı kaynar suya koyup kısık ateşte 10 dk kaynatın. Ocaktan alıp 3-5 dk demlemeye bırakın. İçine 1 tatlı kaşığı bal ekleyip içebilir.

Taze zencefiliniz yoksa 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı toz zencefil koyup 3-5 dk demleyin. İçine 1 tatlı kaşığı bal katıp için.

Sual: Gebelikte zencefil çayı içilebilir mi, gebelikte hangi bitki çaylarını ne kadar içebilirim?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Suat Karataş’ın cevabı: (Hamilelik döneminde zencefil, ıhlamur, papatya, rezene, kuşburnu, normal çay, yeşil çay, ısırgan otu çaylarını tüketmek isteyenler için günlük miktar iki fincanı aşmadığı sürece sorun olmadığı düşünülmekte , ancak bilimsel bir çalışma mevcut değil. bazı bitki çayları, örneğin adaçayı, sinameki, fesleğen, keten tohumu, ahududu çayı gibi çaylar sıkça tüketildiğinde düşük yapma riskini, gebelikte kanama riskini ve rahim kasılmalarını artırarak erken doğum yapma riskini artırabilmektedir)

Sual: Eşim 9 haftalık gebe bulantıları sabahları özellikle oldukça fazla zencefil iyi geldiği hakkında duyum aldık fakat fazlası da düşüğe yol açıyor deniliyor tozunu mu kullanmamız gerekir yoksa kökü kaynatıp içmemiz mi ya da ne kadar ne şekilde kullanmalıyız?

CEVAP

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Ahmet Özek’in cevabı: (Zencefil içeriği olan hazır ilaçları eczanelerden alabilirsiniz. Bunların kullanımı güvenilirdir.)

Diyetisyen Ve Beslenme Uzmanı Atilla Zeyrek gebelikte zencefil kullanımı ile ilgili yapılan bilimsel çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor; (Gebelerde doğumsal kusurlar ve zencefil kullanımı arasında bir ilişki olup olmadığını araştıran bir çalışmaya alınan 68522 bayandan 1020’si gebelik süresince zencefil kullanmış ve bu çalışma sonucunda, düşük, ölü doğum, erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi doğumsal bozukluklara kullanmayanlara göre yol açmadığı bildirilmiş sağlık profesyonellerine bulantı ve kusması olan gebe bayanlara tavsiyede bulunabileceğini ortaya çıkarmıştır.Tüm dünyada kullanılmasına rağmen, gebelik süresince zencefil tüketiminin güvenilirliği üzerine delile dayanan veriler sınırlıdır. Birçok araştırmada negatif gebelik sonuçları çalışmalarının eksikliğine dayanan gebeliklerde zencefil kullanımının güveli olduğu fakat sınırlı veriler yüzünden de gebelikte zencefil tüketiminin sınırlandırılması tavsiye edilmektedir. Düşük yapma, vajinal kanama ve pıhtılaşma bozukluğu yaşayan kadınlar gebelik döneminde zencefil kullanmaktan kaçınmaları gerektiği de bildirilmiştir. Bunun yanında doğuma yakın kullanılmaması gerektiği doğum sonrası kanamaları artırabileceği bildirilmiştir)

Hamilelikte Zencefilin Faydaları
Zencefil hamilelikte özellikle ilk 3 ayda görülen bulantı, kusma, sabah bulantıları gibi sağlık sorunlarının geçmesinde çok etkilidir. Yapılan çalışmalarda sınırlı miktarda zencefil tüketmenin hamile kadın için faydalı olup bebeğe hiç bir zarar vermediği görülmüştür.
Zencefil vücuttaki kan akışını arttırır ve dolaşımın doğal olarak sağlıklı olmasını sağlar. Böylece iç organlar da dahil olmak üzere hamile bir kadının vücudunun her yerine kan akışı hızlanır. Bu sayede bebeğin başlangıç ihtiyacı olan besin öğeleri kan yoluyla bebeğe ulaşır.
Hamilelikte östrojen ve progesteron hormonunun salgılanmasındaki artış nedeniyle gebe kadınının bağışıklık sistemi zayıflar. Zencefil antibakteriyel ve antimikrobiyal içeriği sayesinde anne adayının bağışıklığını güçlendirir, onu ve anne karnındaki bebeği enfeksiyondan korur.
Zencefilde bulunan yaklaşık 12 adet antioksidan bulunduğu için, zencefil çayı anti-inflamatuvar içeriği sayesinde hastalığa yol açan serbest radikalleri etkisiz hale getirir. Bu sayede hamilelikte görülebilen baş ağrısı, öksürük ve soğuk algınlığı gibi sorunlara şifa olur.
Zencefil ağrı kesici etkisi sayesinde hamilelikte sık karşılaşılan bir problem olan kas spazmlarını ve krampları da geçirir.
Zencefil çayı tüketimi hamile kadının bağışıklık sistemini çok güçlendirir. Bunun nedeni, zencefilde bağışıklığını artıran yüksek miktarlarda anti-oksidan bulunmasıdır. Zencefil hamile kadını her türlü enfeksiyona veya hastalığa karşı korur.
Zencefil hamilelikte mide yanması, mide ekşimesi ve şişkinlik gibi mide bağırsak sorunlarını tedavi eder. Bunun için gebelikte zencefil çayı içebilirsiniz.

Hamilelikte Zencefilin Zararları

Hamilelikte günde 1-2 bardak zencefil çayı güvenli kabul edilir.Ancak dikkat etmeniz gereken durumlar şunlardır;
Yüksek tansiyon ve kan hastalığı için ilaç kullananlar zencefil kullanmadan doktorlarına danışmalıdır. Çünkü zencefil bu ilaçlarla etkileşime geçip etkinliklerini artırabilir yahut azaltabilir.
Daha önce düşük yaptıysanız, pıhtılaşma bozukluğunuz varsa, vajinal kanama yaşıyorsanız ve baş dönmeniz varsa zencefil tüketmeniz önerilmez.
Hamilelikte şeker hastalığı olan kadınlar kan şekeri düzeylerini olumsuz etkileyebileceğinden dolayı zencefilden kaçınmalıdır.
Aşırı dozda zencefil düşük yapmaya veya adet kanamalarına neden olabilir ve bu durum da sizin ve doğmamış bebeğiniz için tehlike oluşturabilir.