Hamilelikte Maydanoz Yemek
Hamilelik sırasında bazı besinlerin tüketimi güvenli, bazılarının ise değildir. Hamilelik boyunca yemek maydanoz yemek, doğmamış bebeğine bir zarar vermez. Ancak hamile olduğunuz sürece maydanozu fazla tüketmekten kaçınmalısınız. Çünkü düşük yapma gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Sual: 6 haftalık hamileyim. Gebelikte maydanoz ve nane tüketiminin düşüğe neden olduğunu okudum. Bu bilgi doğru mu?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Kutlugül Yüksel’in cevabı: (Gebelikte doğal yolla beslenmek gerekir, beslenmede asla aşırılığa kaçılmaz, maydanoz ve nane de her zamanki gibi normal sınırlar içinde tüketilebilir. )
Beslenme Uzmanı Ve Diyetisyen Buket Adanç hamilelikte maydanoz yemek hakkında şu bilgiyi veriyor; Fazla maydanoz tüketimi erken doğuma ve düşük riskine sebep olabilir.
Hamilelere Maydanozun Yararları
Maydanoz bütün dünyada yaygın bir şekilde kullanılan bir bitkidir. Yılın her anında kolayca bulunabilir. Maydanoz antioksidan ve vitamin içerikli besin değeri yüksek bir bitki olarak bilinir. Çeşitli yararları vardır, hatta sınırlı miktarlarda tüketildiği zaman hamile bir bayana da yararı bulunmaktadır.
Maydanoz A, C, E ve K, B6, B12 vitaminleri, tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik, asit, folatlar, kolin, demir, kalsiyum, manganez, magnezyum, fosfor, çinko, bakır ve potasyum gibi mineraller, karbonhidrat, protein, yağ ve enerji gibi gerekli diğer bileşenler açısından zengindir. Bu özellikleri sayesinde hem anne hem de anne karnındaki bebeğin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri karşılar.
Maydanoz hamile kadında şeker hastalığı, kanser, eklem iltihabı, kemik erimesi, mide ve bağırsak sorunlarını önlemek ve tedavi etmek için de çok etkilidir. Maydanozun hamile kadınlara ve anne karnındaki bebeğe faydası şöyledir;
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Bağışıklık sistemini güçlendirmek, maydanozun sağlık açısından gebeler için önemli bir faydasıdır. Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından zengin olan maydanoz, hamile kadının vücudunun ihtiyaç duyduğu birçok maddeyi içerir. A, C, K vitaminlerinin, folatın ve niasinin varlığı bağışıklık sistemine farklı etkiler sağlar. Maydanoz antioksidan bileşeği olarak işlev gören yüksek yapıda yeterlilik merkezidir. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve hamilelik zamanında enfeksiyon ile savaşmana, hastalıkları önlemeye de yardımcı olur.
Maydanoz, birçok hastalığa karşı savaşmaktan sorumlu olan koruyucu flavonoid antioksidanları içerir. Bu antioksidanlar, luteolin, apigenin, likopen, beta, kroten ve alfa karotendan oluşur.
Kansızlığı Önler
Maydanozdan alınan yüksek miktardaki demir hamilelik boyunca kansızlık oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
Hamilelik Boyunca Kanseri Önler
Kanser riskini önlemek, maydanozun ilk başta akla gelen yararlarındandır. Maydanoz zengin kanser önleyici bileşenler içerir. Yapılan çalışmalarda, maydanozun içerisindeki bu bileşenlerin tümör oluşumunu bile önleyebileceği görülmüştür. Kanserle 4 farklı yolda savaşır: Hücreler zarar görmeden önce serbest radikalleri yok eden antioksidan işlevi görür, kansere ya da diğer hastalıklara yol açan zarardan DNA’yı korur ve insan vücudundaki kanser hücrelerinin yer değiştirmesini ve yayılmasını engeller.
Bebeğin Sağlığını Korur
Hamilelik zamanında maydanoz yemek, kalsiyum, potasyum ve magnezyum gibi önemli vitaminler sağlar. Bu mineraller sağlıklı gelişim ve bebeğin büyümesi için gereklidir. Ayrıca maydanozda bulunan K vitamini hamilelik boyunca kemiklerin güçlenmesini de katkı sağlar.
İyi Bir Folat Kaynağıdır
Folat ya da folik asit hamilelik boyunca önemli bir besin öğesi olarak bilinir. Maydanoz folat minerali açısından zengindir. Maydanoz yemek, bebeği nöral tüp defektlerden korumayı sağlayan optimum dozda folat sağlar.
Sindirime Yardımcı Olur
Maydanoz, hamilelerde sık karşılaşılan şişkinlik ve mide gazı gibi problemleri rahatlatmaya yardımcı olan sindirim sistemi destekleyici özelliğe sahip muhteşem bir bitkidir. Bir çalışmaya göre, şişkinliği ve ödemi rahatlatmaya yardımcı olmak için doğal bir idrar söktürücü ilaç olarak kullanılan maydanoz, bunun güçlü bir kanıtıdır.
İltihap Önleyici Özelliğe Sahiptir
Maydanoz, hamile bayanlarda şişkinlik ve eklem ağrıları gibi problemleri hafifletmeye yardımcı olan muhteşem iltihap önleyici özelliğe sahiptir.
Serbest Radikallerle Savaşır
Maydanoz, hamile kadınlarda oksidatif zararı önleyen ve ayrıca serbest radikalleri yok etmeye yardımcı olan C ve A vitaminlerinin kaynağıdır.
Hamilelik Boyunca Şeker Hastalığını Kontrolde Tutar
Geleneksel olarak maydanoz, Türkiye’de şeker hastalığı için tıbbi bir tedavi olarak kullanılırdı. Bu iddiayı bilimsel bir şekilde kanıtlamak için, İstanbul’da bir araştırma yapıldı. Bu araştırmada, 1 aylık süre içinde şeker hastası sıçanların kan şeker seviyesinin, maydanoz verildiğinde azaldığı sonucunu göstermiştir. Ayrıca, bu araştırma maydanozun, hamilelik boyunca şeker hastalığını kontrolde tutmak için kullanılabileceğini de gösterdi.
Yorgunlukla Savaşır
Kansızlık hastaları için, yüksek miktarda demir içerdiğinden dolayı maydanoz yenilmesi önerilir. 2 yemek kaşığı maydanoz günlük demirin yüzde 2’sini karşılar. Bu yüzden bir maydanoz tutamı herhangi bir yemekle demirin yükseltilmesi için verilir.
Hamilelikte Maydanozun Zararları, Yan Etkileri
Fazla miktarda maydanoz alımı bebeğe iyilikten ziyade zarar verebilir. Fazla miktarda tüketilen maydanoz rahme etki eder ve kasılma yapıp erken doğuma , düşüğe neden olabilir.
Maydanozun içindeki iki ana madde, sırasıyla miristik ve apiol hamilelik boyunca zararlı olarak bilinmektedir. Hamilelik boyunca maydanozun fazla miktardaki kullanımından kaçınmamız gereken nedenlerinin bazıları şunlardır:
Maydanozun içindeki etkin maddeler, düşük yapma sorunlarına yol açabilen utarin kontraksiyonlarını tetikler. Bu bileşenler, erken doğuma neden olabilir ve bebeğinde, anneninde sağlığını riske atabilir.
Plasentadan doğruca bebeğe ulaşabilen maydanoz yağı içindeki mistirin, ceninin kalp atım oranını değiştirebilir.
Yüksek miktardaki maydanoz yağı anne karnındaki bebeğin gelişiminde hemoglobin sorunlarına yol açabilir.
Hamilelik zamanına maydanoz yemek, annede bazı alerjik reaksiyonları tetikleyebilir.