Hamileyken Adet, Regl Olunurmu Kaç Gün Sürer, Belirtileri Neler?

Hamileyken Adet, Regl Olunurmu Kaç Gün Sürer, Belirtileri Neler?

Hamilelikte adet gören kadınlar olduğunu çoğumuz duymuşuzdur. Peki bu mümkün mü? Bu soruyu doktora sorduk. Hamileyken adet olunur mu sorusuna Kadın Doğum Uzmanı Dr. Bülent Tıraş şu cevabı veriyor; (Gebelikte adet görmek nadir de olsa mümkündür. Yani evet gebelikte adet görebilirsiniz. Normalde kadının yumurtlaması ile birlikte hamile kalıp adet dönemi son bulur. Bazı kadınlarda yumurtalama gerçekleşip hamilelik başlasa bile adet görme devam edebilir. Ancak gebelikte gerçekleşen her kanama, adet kanaması değildir. Hamilelik sürecinin her aşamasında çeşitli nedenlerden dolayı kanama görülebilir.)

Hamilelikte adet sanılan kanamaların nedenleri

Düşük

Gebelikte düşük yapma, hamilelikte adet kanaması ile karıştırılan, adet kanaması sanılan kimi zaman adet krampı gibi sancılara neden olan bir sorundur. Hamilelikte düşük yaşama ihtimali %20’dir. Kanama veya lekelenme hamilelikte düşüğün belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Düşük genellikle hafif bir kanama ile başlar. Ancak bir süre sonra kanama şiddetlenir. Düşük şüphesi varsa mutlaka doktora başvurmalıdır.

Dış gebelik

Hamilelikte dış gebelik adet kanaması gibi kanama ve kanamaya bağlı karın ağrısına neden olabilir. Ayrıca dış gebelik kanamalarınla ilgili olarak baş dönmesi, omuz ağrısı, şiddetli karın ağrısı gibi belirtilerle karşılaşılabilir.

Yerleşme kanaması

Hamilelikte döllenmiş yumurta yani fetüs rahim içinde yerleşmek için kendine yer arar. Döllenmiş yumurta (ceninin) bu yerleşmesi esnasında rahimdeki bazı damarlar sıkışarak kanamaya neden olabilir. Yerleşme kanaması az miktarda gelir ve rengi pembemsidir. Genellikle bu kanamayla yumurtalamadan 10 gün sonra karşılaşabilmektedir. Bu yüzden yerleşme kanaması adet kanaması ile karıştırabilmektedirler. Ancak ikisi birbirinden farklıdır, normal adet kanamasındaki kan miktarı daha fazladır ve kan rengi kırmızı renktedir. Yerleşme kanaması çok az miktardadır ve kırmızı renkte değildir. Bir ya da en fazla iki gün sürer.

Doğum kontrolü sonrası kanama

Doğum kontrol hapları kullanmaya başlayan kadınların bazılarında adet düzensizliği görülür. Kısa süre önce doğum kontrol hapını kullanmayı bırakmış ve hamile iseniz hormonlardaki değişikliklerden dolayı geçici kanamalarınız olabilir.

Hormonal Değişiklikler

Gebelikte kanamaya neden olabilecek bir diğer sebep vücudun hormonal seviyesinde değişikliklerdir. Gebelik dönemi vücutta çeşitli hormonal değişikliklere yol açtığından, genellikle regl kanaması ile karıştırılan vajinal kanamalar görülebilir.

Hamilelikte üstüne adet görmek

Üstüne adet görmek hamile kadınlarda çeşitli nedenlerden dolayı görülen ve çok az miktarda gelen kana denir. Bu kanın adet kanamasından farkı adet kanamaları daha fazla miktarda olur ve pıhtı pıhtı gelir. Üstüne adet de görülen kan miktarı ise çok azdır, damla damladır ve pembemsi renktedir.

Hamilelikte adet kanamasıyla karıştırılan diğer kanamalar
Düşük tehdidi olan kanamalar
Tam olmayan ( kısmi ) düşük kanaması
Tam düşük kanaması
Boş gebelik ( anembriyonik gebelik ) kanaması
Mol gebelik ( üzüm gebeliği ) kanaması
Dış gebelik kanaması
Anne karnında bebeğin ölmesi durumunda oluşan kanama ( intrautarin ex fetus )
Bebeğin eşinin ayrılması ( dekolman plasenta )
Bebeğin eşinin rahim ağzını kapatması ( plasenta previa )
Erken doğum kanaması
Nişan kanaması
Çatı kemiği muayenesinin yapılması (pelvik muayene )
Rahim ağzında bulunan polip ( servikal polip )
Cinsel ilişkiye bağlı vajina yırtılmasının sebep olduğu kanama
Rahim yırtılması ( uterin rüptür )
Rahim ağzında veya vajinada bulunan kitleler
Rahim ağzı iltihabı ( servisit )

Hamilelikte adet kaç gün sürer?

Kadın Doğum Uzmanı Bülent Tıraş’ın cevabı: (Aslında hamilelik gerçekleştiği zaman, adet görmek denildiğinde her ay düzenli bir şekilde adet görmesini beklemeyiniz. Bu bir nevi kanama olarak kabul görür. Kısacası bu durum, hamilelik sürecinin kimi aylarında rastlanabilir ya da tüm hamilelik süreci içerisinde bir iki defa da görünmüş olabilir.)