Yeşil Akıntı Hamilelik Belirtisi midir? Hamileyim Yeşil Akıntım Var
Yeşil Akıntı Hamilelik Belirtisi midir? Hamileyim Yeşil Akıntım Var
Hamilelikte yeşil akıntı gebe kadınların sıkça karşılaştıkları durumlardandır. Hamilelikte görülen akıntının kıvamı ince, rengi şeffaftır ve biraz kokulu olabilir. Bu durum leukorrhea olarak adlandırılır ve son derece normaldir, ortada endişelenilecek bir şey yoktur. Ancak akıntınız yeşil renkse mutlaka jinekoloğunuza başvurun. Yeşil akıntı hamilelik belirtisi değildir, aksine sizde bulunan bir sağlık sorununun göstergesidir. İşte hamilelikte yeşil akıntının nedenleri ve tedavi yöntemleri;
İdrar yolu enfeksiyonu
Hamile iken görülen yeşil akıntı genelde idrar yolu enfeksiyonu geçirdiğinize işaret eder.Gebelikle beraber rahim büyüdükçe üreteri baskılar, enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelirsiniz. İdrar mesanede toplanır, bunun sonucunda idrar yolu ya da mesane enfeksiyonu meydana gelir. Yeşil akıntı, kötü koku ve idrar yaparken yanma hissi idrar yolundaki iltihabın en sık karşılaşılan belirtilerindendir.Peki ne yapmalı? Şayet gebelikte idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorsanız, üzülmeyin.Hemen Jinekolağa (Kadın Doğum Uzmanı) doktora tedavi olursanız bu durum gebeliğinizi etkilemez. Doktorunuz size gebelik için güvenli olan antibiyotiği reçete edecektir. Bol bol su için, su içmek mikropların vücuttan temizlenmesine yardımcı olacaktır.
Sinüzit enfeksiyonu da hamilelikte yeşil akıntı yapabilmektedir.
Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
Hamile iken görülen kötü kokulu sarı ya da yeşil akıntı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar olan Bel soğukluğu, Trikomonasın ve Chlamydia’ın habercisi olabilir. Trikomonas, gebelikte sık görülen, cinsel ilişki ve idrar yaparken ağrı ile yanmaya sebep olan enfeksiyonlardandır. Çoğu zaman, iltihap sonucunda vulva kırmızı ve kaşıntılı hale gelecektir. Tüm belirtiler yoksa yalnızca yeşil akıntı varsa, trikomonası ekarte etmek için doktorunuza başvurmanız gerekir. Yeşil akıntı trikomonastan değil, mantar enfeksiyonundan da kaynaklanabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar hem sizi hem de bebeğinizi olumsuz etkileyebileceğinden mutlaka doktora gidip tedavi olmalıdır.
Amniyon sıvısı
Amniyon sıvısı embriyo ile birlikte ortaya çıkan, hamilelik süresince fetüsü koruyan, ceninin yaşam ortamıdır. Amniyon sıvısı genelde şeffaf ya da açık renkli berrak bir sıvıdır, fakat bazen yeşil, sarı, kahverengi ve pembe renkte sızıntı yapabilir. Ne yapmalı? Bu durumda, hemen doktorunuzu aramalısınız. Çünkü doğuma kadar amniyotik sıvı sızıntısı yaşanmamalıdır.
Vajinadaki yabancı cisim
Tampon gibi vajinada uzun süre bırakılan bir cisim, vajinanın normal florasında değişikliğine neden olup, vajinal akıntının sarı, kahverengi ve yeşile dönmesine neden olabilir.
Bakteriyel Vajinoz
Bakteriyel vajinoz vajina içinde normal olarak mevcut bakteri miktarındaki değişimden kaynaklanır. Grimsi, beyaz, ve yeşil akıntı, vajinadan gelen balık kokusu bakteriyel vajinozisin belirtilerindendir.
Pelvik inflamatuar hastalığı
Pelvik inflamatuar dişi üreme yolu ve organlarında görülen bir enfeksiyondur. Rahimde, fallop tüpleri, yumurtalıklar ya da kadın üreme geri dönülmez zararlara neden olabilir. Pelvik inflamatuar hastalığı belirtileri; karın alt kısmında hassasiyet, alışılmadık koku ile birlikte sarı ve yeşil vajinal akın, yüksek ateş, idrar yaparken yanma ve cinsel ilişki sırasında ağrı.
Hamilelikte yeşil akıntı nasıl geçer?
Gebelikte yeşil akıntı görürseniz mutlaka bir Kadın Doğum Doktoruna başvurun. Bu durum enfeksiyondan kaynaklanıyorsa doktorunuz size antibiyotik reçete edecektir.
Her gün 10-12 su bardağı su içmeye devam edin.
Bol bol dinlenin, böylece vücudunuzun hastalıklarla savaşma direnci artar.
Kişisel hijyene dikkat edin. Taharetinizi arkadan öne değil, önden arkaya doğru yapın.
Bol bol yoğurt tüketin, yoğurt probiyotik içeriği sayesinde enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olur.
Genital bölgenizi ıslak bırakmayın, kuru ve temiz tutun, bol ve pamuklu iç çamaşırlarını tercih edin.