Hamilelikte Tetanoz Aşısı
Tetanoz, Clostridium tetani (C. tetani) olarak bilinen bakterilerin neden olduğu ölüme neden olabilecek kadar ciddi bir enfeksiyondur. Tetanoz kişinin sinir sistemini olumsuz etkiler ve ölümcül olabilir. Tetanoz aşısı yaptırmak bu ölümcül hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Hamilelikte tetanoz aşısı yaptırmak çok önemlidir. Tetanoz aşısı hamilelik döneminde yapılması gereken aşıların başında gelir.Hamilelikte tetanoz aşısı tok karnına yapılır.
Aşılandıktan sonra gebe kadının vücudunda oluşan antikorlar, doğuma kadar ve doğumdan sonra da yeni doğan bebeği bu enfeksiyondan korur. Bebek, anneden aldığı antikorlar sayesinde korunur.
Hamilelikte tetanoz aşısı yapılmasının en önemli nedenlerinden biri yenidoğanı tetanoza yakalanmaktan korumaktır.Bebeğin doğum sırasında kordonunun (özellikle evde doğumlarda) steril olmayan bir aletle, bıçakla vb. kesilmesi sonucu bebekte tetanos oluşmasına neden olabilir.
Tetanoz Nasıl Bulaşır?
Çivi batması gibi kazalarda
Steril olmayan koşullarda doğum yapma
Steril olmayan koşullarda uygulanan kürtaj,
Tetanoz mikrobu doğada yaygın olarak bulunur. Yalnızca paslı maddeler ile değil daha ziyade topraktan bulaşır. Ciltteki yaraların, kesiklerin toprak, toz, pas, hayvan dışıkısı gibi maddeler ile temas etmesi tetanoz bulaşmasına yol açabilir.
Uygunsuz şekilde yaptırılan doğum,
Yaralanmalarda,
Ameliyatlar,
Enfeksiyonlar,
Trafik kazalarında,
Direkt temasla kana geçer ve çoğalır.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ne Zaman Yapılır?
Tetanoz önlenebilen bir hastalıktır. Önlemenin etkili tek yolu da aşı olmaktır. Hamileliğin herhangi bir döneminde tetanoz aşısı vurdurulabilir. Ancak genellikle uzmanlar gebeliğin 3. ayının bitmesinden sonra bu aşının yapılmasını tavsiye eder. Şayet hamile kadın daha önce tetanos aşısı olmuş ve üzerinden 10 yıl geçmemiş ise, bir daha tetanos aşısı yaptırmasına gerek yoktur. Üzerinden 10 yıl geçmiş ise tek doz tetanos aşısı yaptırması yeterli olacaktır.
Hamile kadın daha önce tetanoz aşısı vurdurtmadıysa, gebeliğin 3. Ayından sonra tetanos aşısı yapılır. Bu aşıdan bir ay sonra ikinci doz vurulur. Ardından 6 ay sonra bir doz daha ve bir sene sonra bir doz daha vurularak beş doza tamamlanır.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?
Aşı yaptıran her on kişiden birinde aşı yapılan yerde 1-3 gün boyunca hafif ağrı, kızarıklık, ısı artışı ve şişlik meydana gelebilir. Bu hafif reaksiyon sonraki dozlardan sonra daha sık görülür ve ek doz aşı yapılan kişilerde bu oran %50-85 kadar yüksek olabilir.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı Ateş Yapar mı?
Aşı yapılan her on kişiden birinde hafif yüksek ateş görülebilir.
Gebelikte Difteri, Tetanoz ve Boğmaca (DTB) Aşısı Yapılabilir mi?
DBT kombinasyon aşısı toksoid olarak üretilmiştir. Canlı virüs içermediği için hamilelikte yapılmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yine de her gebelikte rutin olarak yapılması tercih edilmemektedir. Yalnızca boğmaca enfeksiyonu riski varsa yapılması önerilmektedir.
Hamilelikte Tetanoz Aşısının Bir Mahzuru Var mıdır?
Tetanoz aşısı canlı mikroorganizma içermeyen ve gebelikte güvenle yapılabilecek olan bir aşıdır.
Hamilelikte Tetanoz Aşısı İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları
Sual: Gebelikte tetanoz aşısı gerekli midir?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Uçar Asena’nın cevabı: (Yapılırsa yararı vardır. Sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde aşı yapılmaktadır)
Sual: Doktor bey ben 20 haftalık gebeliğimi tamamladım ve tetanoz aşısının uygulanmasıyla ilgili hiç bir bilgim yok ben sizden bu konu hakkında bilgi almak istiyorum tetanoz aşısını kaçıncı haftada vurdurmam gerekiyor ve kaç doz vurulacağımı ve doz aralıklarının nasıl olması gerektiğini bilmiyorum bu konu hakkında bilgilendirirseniz eğer çok sevineceğim
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Uçar Asena’nın cevabı: (Daha önce tetanos aşısı hiç yapılmadı ise 20. haftadan sonra 4-6 hafta ara ile 2 doz derin intramusküler olarak yapılır.6 veya 12 ay sonra 3. Bir doz yapılmalı. Ancak bütün bunları önce doktorunuza da danışmalısınız.)
Sual: İlk hamileliğim ne doktorum ne de sağlık ocağı tetanoz aşısı hakkında bilgi verdi. Olmam gerektiğini yeni öğrendim. 28. Haftama gireceğim bu hafta Tetanoz aşısı olmak için geç kalmış mıyımdır?
CEVAP
Kadın Doğum Uzmanı Doktoru Hacer İpek’in cevabı: (Geç değildir aşınızı olabilirsiniz.)