Gebeler Muz Tüketebilir mi?
Hamilelikte sağlıklı ve dengeli beslenmelidir. Birçok kadın hamilelikte 2 kişi için yedikleri için daha fazla yemeleri gerektiğini düşünür. Her zaman önemli olan çok yemek değil, ancak hamilelik boyunca yararlı besinler yemektir. Muz hamilelikte tüketebileceğiniz hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için en faydalı gıdalardandır.
Bebeğin büyümesi yenilen yemeğe bağlıdır. Fakat, kalori eklemekten ziyade besin öğeleri eklemeyi düşünmelisiniz. Hamileliğinizin ikinci 3 ayında, günde 350 kalori daha fazla yemek ve üçüncü 3 ayında ise 450 kalori fazla yemek yeterli olacaktır.
Hamilelik Boyunca Muz Yemek Yararlı mıdır?
Hamilelikte günlük beslenmeye muz eklemek genellikle güvenli ve sağlıklıdır. Muzlar, potasyum, kalsiyum ve diğer gerekli besinler açısından zengindir. Fakat yalnızca belirli bir miktarda tüketilmelidir. Çünkü orta büyüklükteki muz yaklaşık 105 kalori içerir. Günlük 3 ila 4 porsiyon meyve tüketilmelidir ve muz sizi uzun süre tok tutup, iştahı bastırmak, aşırı kilo almanızı önlemek açısından gerçekten yardımcı olur.
Hamileler İçin Muzun Yararları
Daha öncede bahsettiğimiz gibi hamilelik döneminde muz yemek çok faydalıdır. Çünkü siz ve bebeğiniz için gerekli besinleri vücuda kazandırır.
Sindirim Sistemini Çalıştırır
Hamilelik dönemlerinde bayanların hazımsızlık ve mide ekşimesi sorunlarının olması doğal bir şeydir. Bu durum bebeğin büyümesiyle birlikte midede aşırı baskı olduğundan ve hamilelik hormonlarından kaynaklanır. Diyetinizde muz ekleyerek, bu sorunları tedavi edebilirsiniz. Muz doğal bir antiasit gibi çalışır ve hazımsızlığın ana nedeni olan asit salgısını durdurur. Muz yemek bağırsakların normal çalışmasına yardımcı olur.
Enerji Verir, Halsizliği Giderir
Hamilelikte hormonların salgılanmasındaki artış halsizliğe yol açar. Hamilelikte muz yemek gebe kadına büyük enerji verir. Muz yemek kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur, bu da yorgun hissetmenizi önler. Kan şekeriniz düştüğü zaman kendinizi yorgun hissedersiniz ve bu hormonal değişikliklerden dolayı hamilelik zamanında olabilir. Muz yemek bu problemi ortadan kaldırabilir ve aşırı yemeyi engelleyebilir. Muzlar iyi bir çözümdür. Çünkü muzda sukroz, glikoz ve fruktoz bulunur.
Bağışıklığınızı Güçlendirir
Hamilelik boyunca muz yemek bağışıklığın gelişmesi için en etkili yoldur. Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini içerir ve serbest radikal zararlarını önler. Hamilelik döneminde sizi ve bebeğinizi hastalıktan korur.
Kemiklerinizi Güçlendirir
Hamilelik boyunca sağlıklı kemikler için bolca kalsiyum alımına ihtiyaç duyulur. Kalsiyum bebeğinizin büyümesi için de önemli bir mineraldir. Muz tüketerek kalsiyum alabilirsiniz.
Büyümeye ve Gelişmeye Yardımcı Olur
Muz bebeğin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için protein açısından zengin bir meyvedir. Proteini hayvansal gıdalardan almıyorsanız, diyetinize muz eklemelisiniz. Ayrıca diyetinize yeterli protein eklemek için baklagiller de ekleyebilirsiniz.
Kolesterol Seviyesini Düşürür
Hamilelik boyunca muz yemek, kandaki kolesterol seviyesini kontrolde tutmak için çok önemlidir. Hamilelik boyunca kandaki kolesterol seviyesinin yanı sıra kan şekerini de dengede tutmak için muz yenilmelidir.
Kalp ve Damar Sağlığını Güçlendirir
Muzlar zengin potasyum kaynağı olduğundan, kalp için yararlıdır. Kan damarlarını genişletir ve kan dolaşımını hızlandırır. Hamilelik döneminde yeterli miktarda alınan potasyum krampları, şişkinliği ve sabah bulantılarını azaltmaya yardımcı olur.
Sinir Sistemi Güçlendirmeye Yardımcı Olur
Muz yemek, bolca B6 vitamini alımı için en iyi yoldur. Bu suda eriyen vitamin bebeğin hücrelerinin ve merkezi sinir sisteminin gelişimi için gereklidir. Ayrıca sabah bulantısını da azaltmaya yardımcı olur. Günde en az 1 orta büyüklükteki muz yemeye özen gösterin.
Stresi Azaltır
Muz yemek gebelerde stresle baş etmeye yardımcı olur. Bu yararı, muzların zengin potasyum içeriğinden kaynaklanır. Bu da kan basıncını düşürür ve endişeyi azaltır.
Krampları Önler
Muzlar potasyum kaynağı açısından zengindir. Potasyum bayanlarda sıvı akışını ve kan basıncını düzenlemeye hamilelik boyunca acıyı ya da krampı önlemeye yardımcı olur.
Beyin Gelişimine Katkı Sağlar
Muzlar bebeğin düzgün gelişimini sağlaması açısından folik asit içerir. Hamilelik boyunca bolca folik asit almalısınız. Çünkü bebeğin beyin, sinir ve omurilik gelişimi için gereklidir. Bebeğiniz vücudundaki folik asit yetersizliğinden dolayı kusurlu doğabilir.
Kansızlığı Önler
Diyetinizde yeterince demirin olmaması hamilelik boyunca kansızlığa yol açabilir. Diyetinize muz ekleyerek bu sorunu önleyebilirsiniz. Muz, zengin demir kaynağıdır ve vücuttaki demir emilimini de artırır. Vücuda daha çok enerji veren hemoglobin üretir.
Muz Anne Karnındaki Bebeğe Kilo Aldırır mı?
Kadın hamile olduğu zaman, ana karnında fetüsün gelişmesi annenin tüm ihtiyaçlarını karşılamasına bağlıdır. Hamile kadın fetüs için gerekli besin ve kan akışını sağlamak için diyetine dikkat etmelidir. Yapılan bazı araştırmalarda, hamilelik zamanında fetüsün ağırlık kazanmasına yardımcı olmak için yararlı besinlerin önemli rolü anlatılmıştır. Muz da bu gıdalardan biridir. Muzlar hem protein açısından zengindir (özellikle vejetaryenseniz), hem de demir, folik asit ve lif gibi diğer besinleri içerir. Fetüse ağırlık kazandırmak için hamilelik boyunca muz yemelisiniz.