Hamilelikte Genital Bölge Kaşıntısı Olur mu Nasıl Geçer Vajinada Kaşıntı Hamilelik Belirtisi Olabilir mi?

Hamilelikte vajinada, genetal bölgede kaşıntı mantar enfeksiyonundan, gebelikte hormonlardaki artışa kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir durumdur. Bu makalemizde hamilelerde vajinadaki kaşıntı nedenlerinden ve doğal tedavi yollarından bahsedeceğiz.

Gebelikte Vajinal Kaşıntı Sebepleri

Mantar Enfeksiyonu

Gebelikte pelvik bölgede kan akışının artması vajina bölgesinin büyümesine yol açtığından vajina bölgesi enfeksiyonlara karşı daha hassas hale gelir. Mantar normalde insan vücudunda bulunur, az miktarda bulunması normal kabul edilir. Ancak gebelikte vajina enfeksiyona karşı daha hassas hale geldiğinden vajina bölgesindeki mantar çoğalır ve yoğun kaşıntı, kokulu akıntı ve ağrı yaşanmasına sebep olur. Bu enfeksiyon hastalığı reçetesiz ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak, gebelikte herhangi bir ilaç kullanımdan önce doktorunuza danışmalısını. Bu ilaçlar arasında mantar önleyici krem, merhem ve haplar bulunur.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Hamilelikte gestasyonel diyabet yani gebelik diyabeti de vajinal kaşıntıya sebep olabilir.

Hormonal Değişiklikler

Hamilelikte görülen hormon seviyesindeki değişimler vajinadaki ciltte kuruluğa sebep olur. Ciltteki pH seviyesindeki yağ ve bazı madde değişimlerinin olması bazı vakalarda kaşıntıya sebep olabilir.

İdrar Yolları Enfeksiyonu:

Gebelikte idrar yolları enfeksiyonu vajinal kaşıntıya sebep olabilir. Bunun sebebi ise idrar yollarında biriken bakterilerin kaşıntı, acı ve idrara çıkarken yanma hissinin yaşanmasına sebep olur. Bu gibi belirtileri ateş ve kusma da takip edebilir. Bu gibi belirtiler yaşadığınız zaman doktora başvurmalısınız. Bunun için tedavi antibiyotiklerle olmalıdır.

Bakteriyel Vajinozis

Gebelikte yaşanan vajinal kaşıntının en yaygın sebeplerinden birisi de bakteriyel vajinozisidir. Vajinada birçok bakteri bulunur ancak bakterilerin çok fazla çoğalması gebelikte bakteriyel vajinozise sebep olabilir. Bakteriyel vajinozis belirtileri arasında vajinada kaşıntı, ağrı, idrara çıkarken sızı, kötü kokulu akıntı ve iltihap yer alır. Genellikle doktorlar bu bakteri enfeksiyonunu tedavi için anbiyotikler verir.

Akıntının Artması

Hormon ve pH seviyesinde değişimler ve vajina duvarının kalınlaşması akıntıya sebep olduğundan dolayı bu vajinada kaşıntıya sebep olabilir.

Vajinal Enfeksiyonlar da gebelikte vajinada kaşıntıya neden olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da hamilelikte vajinada kaşıntı ve tahrişe sebep olabilir. Bu hastalığın örnekleri olarak sifiliz, gonore, chlamydia, trichomoniasis ve herpes sayılabilir. Kaşıntının yanı sıra bu tür hastalıklar kokukulu akıntıya ve ağrıya sebep olabilir. Bu gibi vakalarda, hemen profesyonel yardımcı almanız gereklidir. Cinsel hastalıklar olduğunda doktor uygun tedaviyi uygulayacaktır. Bu cinsel hastalıkları engellemek için, cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmalı ve monogamik hastalığı olan kişilerle cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Sabun ve deterjanlarda bulunan kimyasal tahriş ediciler de hamilelikte vajinal kaşıntıya yol açabilir.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı Nasıl Geçer? Doğal Çözümler

Soğuk Kompress

Vajinada kaşıntıdan hemen kurtulmak için soğuk kompress uygulayabilirsiniz. Bu bölgedeki şişliği azaltıp kaşıntı ve iltihabı yok edecektir.
Birkaç tane buzu bir havlu içine koyun.
Bunu vajina bölgesinde birkaç dakika bekletin.
30 saniye arayla tekrar uygulayın.
Kaşıntı geçene kadar bunu tekrarlayın.
İhtiyaç duyulduğunda bu tedaviyi uygulayın.

Bunun yanı sıra vajinal bölgeyi günlük olarak birkaç kez soğuk su ile yıkayabilirsiniz.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi içeriğinde bulunan anti bakteriyel ve mantar önleyici özellikler sayesinde vajina bölgesindeki kaşıntı için oldukça faydalıdır. Elma sirkesi aynı zamanda vajinadaki pH seviyesini de düzenler.

2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak su içine ekleyin. Birkaç gün boyunca bu karışımı vajinanızı yıkamak için günlük olarak 2 kez uygulayın.

Yoğurt

Yoğurt içinde bulunan aktif kültürler gebelikte yaşanan vajinal kaşıntının sebep olduğu yanma hissi ve kaşıntıyı durdurur. Aktif kültürler vücutta enfeksiyon yayılmasını engeller. Aynı zamanda vajinadaki maya mantarı ve kötü bakterileri öldürüp iyi huylu bakterilerin gelişimini sağlar. İçinde sağlıklı bakteriler sayesinde vajinadaki doğal dengeyi sağlar ve iyi bakterilerin gelişmesini sağlar.
Yoğurdu vajina bölgenize uygulayıp 2 saat bekletin. Bunu rahatlık olana kadar günde 2 kez uygulayın.
Bunun yanı sıra her gün yağsız bir tabak yoğurt tüketin.

Yoğurdunuza biraz bal ekleyebilirsinzi. 2012 yılında yapılan bir çalışmada bal ve yoğurt karışımının mantar karşıtı görev gördüğü, gebe kadınlarda maya mantarı tedavisinde kullanıldığı bildirilmiştir. Bu çalışmada katılan katılımcılara yoğurt ve bal karışımı vajinalarına uygulanmış. Bu karışımda etkililik oranı %87.8’dir. Mantar karşıtı bir kremle birlikte kullanıldığında bu oran %72.3’tür.

Karbonat

Biraz karbonatı suyla karıştırıp kaşıntı olan bölgeye sürün biraz bekleyip, vajinanızı bu suyla yıkayın.

İlaçla Tedavi

Bakteri ve virüs kaynaklı vajina enfeksiyonları için reçeteriz veya reçeti antibiyotikler ve mantar önleyici kremler mevcut. Bunlar kaşıntıyı giderecektir.

Sarımsak

Sarımsakta bulunan antibakteriyel ve antibiyotij özellikler bakterileri öldürüp mantarı yok eder. Bunun yanı sıra bağışıklık sistemini geliştirip vücutta enfeksiyonlara karşı savaşır.
Birkaç damla sarımsak yağını 1 tatlı kaşığı E vitamini ile karıştırıp vajina bölgenize uygulayın.10 dakika bekledikten sonra bölgeyi ılık su ile durulayın. Bu yöntemi birkaç hafta boyunca günde 2 defa uygulayın.
Günlük olarak 3 diş sarımsak tüketin.

Bal

Bal da vajinal kaşıntıyı geçiren bir başka etkili yöntemdir. İçinde bulunan anti bakteriyel ve mantar karşıtı özellikler bu probleme yol açan mikrop enfeksiyonunu önler.
Biraz malı merhem şeklinde vajina bölgenize sürün. 30 dakika beklettikten sonra ılık su ile durulayın. Bunu günde en az 2 kez belirtiler azalana kadar tekrarlayın.
Bunun yanı sıra günlük olarak 2 kez 1-2 yemek kaşığı balı suya karıştırıp tüketin.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamilelikte mantar enfeksiyonu bebeğe kadar ulaşmaz ve bebeğe zarar vermez fakat bakteri enfeksiyonun bebeğe ulaşma ihtimali daha fazla olduğu için bu durum fark edildiği anda tedavi edilmesi gerekmektedir.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı Gebelik Belirtisi midir?

Gebelikte hormonal değişimlerle birlikte ciltte kuruluk meydana gelebilir. Cilt kuruluğuna bağlı hamilelik belirtisi olarak nadir de olsa vajinal kaşıntı yaşayabilirsiniz.

Hamilelikte Vajinada Kaşıntı Nasıl Önlenir?
Vajina bölgenizi mümkün olduğunca kuru tutun. Kaşıntının daha da kötüye gitmemesi adına vajina çevrenizi nemlendirin.
Kaşıntıyı önlemek için vajinanızda hijyene dikkat edin. Tuvalet sonrası mutlaka taharetlenin, vajinanızı önden arkaya doğru yıkayın.
Pamuklu iç çamaşırı giyin ve kirli iç çamaşırı ile durmayın.
Köpük banyosu, kokulu pet kullanımından ve diğer kimyasal tahriş edicilerden kaçının.
Vajinanızı sabun kullanarak temizlemekten kaçının.
Bağışıklığı güçlendirici C vitamini açısından zengin besinler tüketin. Bu vücudunuzda enfeksiyonu azaltacaktır.
Mantarın sebep olduğu kronik vajinal kaşıntıdan kurtulmak için şeker tüketmeyin.