Hamilelikte İdrar Rengi Ne Olmalı Hamilelik Belirtisi ve İdrar Rengi İlişkisi
Bir kadın hamile olduğunda göğüslerde hassasiyet, sabah bulantıları, aşerme, kusma, halsizlik ve idrar rengi dahil vücudunda bir dizi değişim görülür. İdrar rengi açık parlak sarıyken, koyulaşabilir, kahverengileşebilir hatta kırmızıya bile dönebilir. Normalde hamilelikte idrar rengi berrak, açık renkli ve saman sarısıdır. Fakat çeşitli nedenlerden gebelikte idrar renginde değişiklikler görülür.Hamilelik belirtisi olarak idrar renginde koyulaşma ve kokusunda artış görülebilir.
Gebelikte ilk 3 ayda böbrekten geçip, süzün kan oranı artar. 2. trimestarda ise bu oran maksimuma ulaşır. Gebe kadının böbreklerinde idrar üretimi çoğalır.
Dehidrasyon (Susuzluk)
Gebelik sırasında koyu sarı idrar dehidratasyondan yani yetersiz sıvı alımından kaynaklanabilir. Pek çok gebe kadın hamileliğin ilk aylarında kusma sorunu yaşar. Bunun sonucunda vücut susuz kalır. Dehidrasyona bağlı, “urochrome” ismindeki pigment arttıkça idrar rengi koyu renge dönmeye başlar. Günde 2-2,5 litre su içmeye devam etmek sizi hem dehidrasyondan korur hem de hamilelikte idrar renginin değişmesini engeller.
Prenatal Vitaminler ve Takviyeler
Gebelik sırasında idrar koyulaşmasının bir nedeni de hamilelikte alınan prenatal vitamin ve takviyelerdir. Bunun nedeni vitamin ve besin takviyelerinin, kadının vücudu tarafından emilememesidir. Emilemeyen ilaç idrar yoluyla vücuttan dışarı atılır. Böylece, idrar normal renginden nispeten daha koyu hale gelir.
Beslenme
Hamile kadının beslenmesi de idrar rengini etkileyebilir. Kuşkonmaz, pancar kökü, bakla, ravent bitkisi gibi sebzeler idrar renginde değişim yapabilir.
İdrar yolu enfeksiyonu
Hamilelikte yaşanan idrar yolu enfeksiyonu erken doğum, düşük kilolu bebek gibi birçok komplikasyona yol açabilir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken yanma hissi, idrara çıkma hissi olup idrarın gelmemesi, idrarda akıntı, alt karın bölgesinde ağrı, gebelikte idrar yolu enfeksiyonunun en önemli belirtilerindendir.
Böbrek taşı
Hamile kadının idrarında kan görmesi, idrar yaparken yanma hissi, böbrek taşının habercisi olabilir. Böbrek taşı hem karın bölgesinde hem de böbreklerde şiddetli ağrıya yol açabilir. Kusma ve bulantı hissi de böbrek taşı olan kadınların yaşayabileceği diğer bazı belirtilerdendir.
Böbrek hastalığı
Böbrek hastalığı yaşayan gebe kadınlar da koyu idrar sorunuyla karşılaşabilirler. Vücuttan atıkların giderilmesi için sorumlu organ olan böbreklerde herhangi bir bozukluk veya enfeksiyon, idrar renginde bir değişikliğe neden olabilir.
Hematüri
Bu rahatsızlık, koyu kahverengi veya kırmızı renkli idrar üretir.Kırmızı kan hücrelerinin vücutta artışı ile ortaya çıkar. Hematüri durumunda, aşırı kırmızı kan hücreleri, idrar yoluyla atılır, böylece idrar da koyu renk gözükür.
Mesane enfeksiyonu
Bir kadın gebe olduğunda hormonlar vücudundan önemli rol oynamaya başlar. Hormonların salgılanmasındaki aşırı artış nedeniyle, mesanenin boyutu artar. Bu durum mesane duvarının incelmesine yol açıp, enfeksiyon oluşumu tetikler. Gebe bir kadın mesane enfeksiyonundan muzdarip olduğunda idrar renginden de değişim yaşanır.
Gebelik Sırasında Koyu Renk İdrar Nedir?
İşedikten sonra klozetin içine baktığınızda açık sarı renkte idrar yerine koyu renk ve bulanık idrarla karşılaşırsanız, gebelikte idrarınız koyudur anlamına gelir.
Gebelikteki idrar rengindeki değişikliğin en önemli nedenlerinden biri dehidrasyon yani yetersiz sıvı alımıdır. Dehidrasyon ise hamileliğin ilk 3 ayındaki yoğun kusmalar sonucu vücudun susuz kalmasıyla meydana gelir. Dehidrasyonun en sık karşılaşılan belirtisi ise koyu sarı renk idrardır
İdrar yolu enfeksiyonu gebelerde çok yaygın görülen bir sağlık sorunudur. İdrar renginde koyulaşma, idrar yaparken yanma idrar yolu enfeksiyonun en önemli belirtilerindendir.
Hamile kadınların hormonal seviyesindeki artış mesaneyi genişletip, kasları gevşetir. Mesane astarı enfeksiyonlara daha duyarlı hale gelir. Bunun sonucunda ise sistit ve mesane iltihabı meydana gelir.
İdrarda hematüri veya kan koyu renk idrara neden olan en önemli faktörlerdendir.
Hamile kadınların tükettiği kuşkonmaz, pancar, süt gibi fosfat oranı yüksek gıdalar tüketmek fosfat molekülleri idrarda kristalizasyona neden olup, idrar rengini koyulaştırır.
Böbrek enfeksiyonu ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarda gebelikte idrarda koyulaşmaya yol açabilir.
Hamilelikte koyu renk idrar nasıl geçer?
Üroloji uzmanına yahut jinekolağa başvurup idrardaki bu koyulaşmanın enfeksiyon kaynaklı olup olmadığı tespit ettirin. Günde 2-3 litre su içmeye devam edin.