Hamilelikte Karın İçi Acıması Nedenleri Ve Tedavisi

Gebelik dönemindeki kadın vücudunda hormon artışı,rahim genişlemesi ve kas lifleri gerilmesi gibi birçok değişiklik meydana gelir. Bu tür değişimler sonucu gebelikte karın içi acıması sorunu yaşanması gayet normaldir. Fakat bu ağrının, acının şiddetinin çok yoğun olması ve kişinin günlük hayatını etkilemesi durumunda mutlaka doktora gidilmesi gerekebilir.

Hamilelikte Karın İçi Acıması Neden Olur

Rahmin Büyümesi

Gebelik döneminde; anne karnında büyüyen bebek rahmin de büyümesine sebep olur. Bu büyüme olduğunda ise organlar üzerinde baskı artışı meydana gelir. Özellikle bağırsaklarda yaşanan bu baskı; gebelikte karın içi acı yaşanmasına yol açar. Bu sebeple yaşanan karın acısı için uygulanacak herhangi özel tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak doktorlar; sindirimin kolaylaşması için öğünlerin küçük porsiyonlar şeklinde yapılmasını önermektedir.

Round Ligament (Yuvarlak Bağ) Ağrısı

Kadın vücudunda rahmin önünden kasık bölgesine uzanan iki büyük bağ bulunmaktadır. Gebelik döneminde rahim büyümesi sonucu gerilen bağlar; gebelikte karın içi acımasına yol açabilir.

Kas Liflerinde Gerilme

Anne adayı gebelik döneminde hareket halinde veyahut ani pozisyon değişikliklerinde karın içi acıması yaşıyorsa sebep kas liflerinde gerilme olabilir. Bu durum gebeliğin ilk 6 ay içerisinde yaşanabilmekte ve kısa sürmektedir.

Kabızlık

Gebelikte karın içi acımasının bir diğer sebebi ise kabızlık olabilir. Kabızlık; gebe kadınlarda çok yaygın olarak görülmektedir.

Yalancı Doğum Sancısı

Gebeliğin ilk 3 ayında bir diğer adı Braxton-Hicks kasılmaları olan yalancı doğum sancısı yaşanabilir. Bu tür sancılar çok fazla şiddetli olmayıp kısa sürmektedir ve hamile kadında karın içi yaşamasına yol açabilir.

Ektopik Gebelik

Dış gebelik olarak da bilinen ektopik gebelik; gebeliğin ilk haftalarında karın acısının bir sebebi olabilir. Bu gebeliğin görülme ihtimali %2’dir. Ektopik gebelikte; yumurta rahim dışına yerleşir. Bu da özellikle gebeliğin ilk haftalarında ağrıya yol açar. Kişide ektopik gebelik olması durumunda; karın ağrısı, yoğun acı ve vajinal kanama görülebilir.

Düşük

Özellikle gebeliğin ilk zamanlarında yaşanan karın içi acısının en riskli sebebi ise düşüktür. Bu yüzden karın acısı olması durumunda doktora başvurmak iyi olacaktır. Gebe kadınlarda %15-20 oranında görülen düşük durumu; ayrıca kişide kanama ve kramplar yaşanmasına da sebep olur.

Erken Doğum

Gebe olan kadınlarda gebeliğin 37.hafta öncesinde yoğun karın içi acısı yanında sırt ağrısı olursa kişi erken doğum yapabilir. Erken doğum olması durumunda; karın acısı, akıntı, bebeğin hareketlerinde azalma ve kanama görülür. Bu risk söz konusu olduğundan dolayı, sırt ve karın ağrısı olması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu

Gebelikle kadın vücudu özellikle üreme sistemi hassaslaşır. Bu sebeple de idrar yolu enfeksiyonu görülür. %10 oranında görülen idrar yolu enfeksiyonu; karın içi acıma ve idrar yaparken yanma hissine sebep olur. Bu tür durumda en doğrusu doktora başvurmaktır.

Orgazm Yaşama

Gebelik döneminde annenin orgazm yaşaması da hamilelikte karın içi acımasına yol açabilir. Bu tür ağrı kısa sürede geçer.

Safra Taşı

35 yaşından büyük olup gebe olan kadınlarda yaşanan karın acısının bir nedeni ise safra taşı problemidir. Bu tür ağrılar; karın üst sağ bölgesinde hafif şiddetli olur. Ayrıca kişide safra taşı problemi olması durumunda; karın ağrısı sağ omuz ve sırta vurabilir.

Gebelik Zehirlenmesi

Bir diğer adı preeklampsi olan gebelik zehirlenmesi; gebelik döneminde karaciğer, böbrek, plesanta ve beyni etkileyen kan damarlarında değişime sebep olur. Gebelik zehirlenmesi ciddi bir komplikasyon olup karın acımasına yol açabilmektedir.

Gebelikte Karın Acısının Diğer Nedenleri Şunlardır:
Bağırsak tıkanıklığı
Gıda zehirlenmesi
Böbrek taşı
Hepatit
Mide virüsü
Apandisit
Safra kesesi problemleri
Pankreatit
Myomlar

Gebelikte Karın İçi Acıması Ne Zaman Başlar?

Gebelik dönemi başladığı andan itibaren karın içinde acı yaşanabilir.

Hamilelikte Karın İçi Acıması Nasıl Geçer?

Anne adayı karın içi acıması durumda;
İlk olarak ılık bir duş almalıdır.
Ağrıyan bölgeye sıcak havlu konması da acının azalmasına yardımcı olacaktır.
Ayrıca acı başladığında ayağa kalkıp yürünebilir veyahut oturma pozisyonu değiştirilir.
Anne adayı bol bol su tüketmelidir.
Ayrıca kasların gevşemesi için hafif öne eğilip doğrulmalar yardımcı olacaktır. Fakat asla acele edilmemelidir.
Anne adayı gebelik döneminde hazımsızlık veyahut şişkinlik yaşadığında antasit kullanabilir. Bu tür ilaçlar; vücutta dolaşım sistemine girmediğinden bebeğe de ulaşmayacağından herhangi bir zarar da vermemektedir. Ancak yine de gebelik döneminde herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır.