Laparaskopik Histerektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Genel olarak laparoskopik histerektomi terimi çoğunlukla laparoskopun histerektomi ameliyatı esnasın da yardımcı olarak kullanılması ve pek çok operasyon tipini de içermesidir. Histerektomi yani rahmin alınması ameliyatı şu an ülkemizde olduğu gibi de tüm dünya da sıklıkla uygulanılan jinekolojik bir ameliyat olmaktadır. Özellikle laparoskopik histerektomi ameliyatın da hastanın karın bölgesin de kesiler açılmadan kolaylıkla uygulanılan bir yöntemdir.
Bu sayede hastanın karın bölgesin de kozmetik olarak da iyi bir görüntü olması açısından fakat en önemli olan ise laparoskopi ameliyatından sonra hastanın kısa bir süre zarfında hızlı olarak iyileşmesidir. Bu sayede hızlı olarak normal yaşamına geri dönebilmektedir. Günümüz de yapılan laparoskopi histerektomi ameliyatının 200’ün üzerindeki hastaların yaklaşık olarak 4-5 tanesi dışın da diğer hastaların sanki hayatın da hiç ameliyat olmamış gibi dolaşması da artı bir avantaj olmaktadır.
Laparoskopik histerektomi (LH): genellikle histerektomi ameliyatının bir kısmı vajinal yoldan yapılırken bir kısmı da laparoskopik olarak yapılmaktadır. Fakat ameliyatın laparoskopik kısmı da genel olarak uterin damarının kesilmesini de içermektedir. Rahme giden damarlar özellikle direkt olarak rahme girerek ya da ya da retroperiton ismi verilen damarın ilk başlangıç kısmından yıkanabilmektedir. Ayrıca retroperitondan uygulanan yöntem mutlaka en yüksek düzey de laparoskopik cerrahi deneyimi ve becerisi gerektirmektedir.
Total laparaskopik histerektomi (TLH): çoğunlukla vajinal kısım bulunmamaktadır. Ayrıca tümvajen kubbesinin dikilmesi ile beraber laparoskopik olarak da yapılabilmektedir. Özellikle retroperitondan yapılmış olan yöntem yüksek derece de mutlaka laparaskopik deneyim ile beceri gerektirmektedir.
Subtotal laparoskopik histerektomi: bu ameliyatta hastanın rahim ağzı alınmaz yalnızca rahim alınmaktadır. Hatta bu ameliyatın kolay olan formudur. Ayrıca rahim ağzının alınmaması ile de vajinanın dışarı doğru sarkma olasılığı da daha düşük olmaktadır. Bu ameliyatın hasta için dez avantajı ise hasta ameliyat olsa bile ileri yaşamın da meydana gelebilecek rahim ağzı kanserinin de daha önceden tespit edilmesi amacı ile hastaya periodik olarak da smear testi ile incelenmesidir.
Laparoskopik histerektominin abdominal histerektomiye oranla avantajları nelerdir?
- Hastanın cildin de hiçbir kesinin olmaması ve özellikle de ciltte daha iyi bir kozmetik görünüm olmasıdır,
- Laparoskopik histerektomi ameliyatın da çok az kanamaların olması,
- Özellikle bu ameliyatta hiçbir dikiş olmamasından dolayı çok düşük oranlar da enfeksiyonlar,
- Avantajlarından biri de ameliyat sonrasın da hastanın çok daha az ağrısının olması,
- Ameliyat olduğu gün hastanın hemen ağızdan kolaylıkla beslenebilmesi,
- Hiçbir şekilde ameliyat sonrasın da mesane sondasına ihtiyaç duyulmaması,
- Ameliyat sonrasında hastanın aynı gün ya da ertesi gün taburcu edilmesi,
- Kısa süre içersin de hastanın günlük yaşamına dönmesi ve günlük aktivitelerine çok kısa sürede dönmesidir.
Laparoskopik histerektomi yöntemi hangi hastalara uygulanmaktadır?
Özellikle hastanın rahminin alınması gerekli görüldüğü bütün hastalara ayrıca bütün hastalıklar da laparoskopik histerektomi ameliyatı konusun da tecrübesi olan bir hekim tarafından çok kolaylıkla uygulanılabilen yöntem olmaktadır.
Laparoskopik histerektomi ameliyatının dezavantajı nedir?
Çoğunlukla tecrübesiz bir cerrah tarafından uygulanması durumun da uzun süreli ameliyatlar ve yüksek derece de komplikasyon oranlarının yaşanmasıdır.