Laparoskopik Myomektomi Ameliyatı
Miyomların neden alınması gerekir?
Daha çok 35li yaşlardan sonra bayanların miyomlarla ilgili sıkıntılar yaşadıkları görülür. Bir takım genetik ve çevresel faktörlerin neden olabileceği bu yapıların ameliyat ile alınmalarını gerektirecek durumlar söz konusu olabilir. Her zaman ultrason ile tespit edilmiş miyom yapıları cerrahi işlemle alınmak istenmeyecektir. Bu durum kadında diğer organlara zarar vermeye başlamış ise, doğurganlığın önüne geçiyorsa, adet sapmalarına neden oluyorsa, fazla kanama yaşanıyorsa ve idrar- dışkılama sistemine zarar veriyorsa operasyon düşünülüp ivedi şekilde yapılabilecektir.
Laparoskopik myomektomi ile miyomların alınabilmesi için rahim duvarının iç kısmına çok fazla yapışık olmaması gerekecektir. Aynı şekilde miyomların kapladıkları alan yani büyüklükleri bu operasyon kararı için kriter olabilecekken sayı olarak da miyomların adedi işleme yön verecektir. Jinekolog kararı ile işleme konulacak olan laparoskopik yöntem, hastalar açısından daha güvenilir olacaktır. Tüm bu kriterlere uygun olmak kişiler için avantaj olarak düşünülür. Çünkü laparoskopik myomektomi ile miyomların alınması açık ameliyata oranla daha kısa sürede sonuçlanabilecek ve nekahet dönemi daha kısa olacaktır.
İşlemler için neler gerekecektir ve ne kadar süre gerekmektedir?
Tüm operasyon öncesinde olacağı gibi kişilerin diğer sağlık durumları için tetkikler yapılır. Zaten miyomların varlığının teşhisinde kişinin jinekologu ayrıntılı testlerde istemiş olacaktır. Kan değerleri, miyomların yapısı, büyüklüğü, sayısı, kişinin direnci gibi durumlar değerlendirilir. Laparoskopik myomektomi ile miyomlar alınacakken kişiye anestezi uygulanıyor olacaktır. Miyomların yerleşim şekli ve yapılarına göre operasyon 1-3 saat arasında sonuçlanacaktır. Göbekten açılacak kesi açık ameliyata oranla daha küçük olacağı için komplikasyonların daha az olması beklenir. Tüm bu işlemler için hastaya uygun zaman belirlenir ve önceden işleme randevu verilir.
Laparoskopik myomektomi ile ameliyattan sonra hastaları neler bekler?
Tüm işlemlerde olacağı gibi bu cerrahi işlem sonrasında da yine enfeksiyon oluşma ihtimaline yönelik antibiyotik verilecek ve ağrı kesici ilaçlar başlanabilecektir. Ancak iyileşme süreci çok daha kısa olup hastalar bir hafta içinde güncel hayatlarına dönerek büyük oranda iyileşme sağlayacaktır. Sonrasında kadın doğum uzmanı uygun zaman belirleyerek hastayı kontrole çağırıp sonuçları gözlemleyecektir.