Propolis Yüze Sürülür mü Cilde Nasıl Uygulanır?

Propolis, faydaları saymakla bitmeyen doğal bir cilt bakım ürünüdür. B1, B2, C ve E vitaminleri bakımından zengin olan propolis, kalsiyum, demir, magnezyum, bakır, çinko ve benzeri minarellere de sahiptir.

Propolis antioksidan özelliği sayesinde yaşlanmayı geciktirir, sivilceleri, siyah noktaları geçirir, mantar hastalığı yok eder, cildi nemlendirip bakımını sağlar.

Propolisin Cilde Faydaları Nelerdir?

Sivilceler, en yaygın cilt sorunlarından biridir. Cildin gözenekleri tıkandığında bakteriler ve kirler deri altında birikmeye başlar. Bu birikintiler cildin yüzeyine çıktığında ise sivilceler oluşur. Propolis, doğal ve oldukça güçlü bir antioksidan olarak tanımlanabilir. Bu özelliğiyle propolis, hücre yenilenmesinin hızlanmasını sağlamakta ve hücrelerdeki artıkları (çöpleri) uzaklaştırarak cildin gözeneklerini arındırmaktadır. Bu durum, akne ve sivilcelerin ortaya çıkmasına engel olur.

Propolisin yapısında bulunan B1, B2, C ve E vitaminleri, cilt sağlığının korunmasında önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda propolis, magnezyum, kalsiyum, demir, bakır ve çinko gibi mineralleri de barındırır. Propolisin bu zengin içeriği, cildimize daha canlı ve temiz bir görünüm verirken, yaşlanma belirtilerinin gecikmesine de katkıda bulunur. Bunun yanı sıra propolis, iltihaplarla mücadele etmekte yani anti-enflamatuar etki göstermektedir. Böylece propolis; cilt üzerindeki şişliklerin giderilmesinde, kolajen düzeyinin yükselmesinde ve cildin sıkılaşmasında rol oynar.

Propolis, cildin çeşitli kısımlarındaki değişik nem oranlarını dengelemekte, kuru kısımları nemlendirirken yağlı kısımların da kurumasına yardımcı olmaktadır. Buna ek olarak, cilt yüzeyinde aşırı yağlanmaya yol açan sebum üretiminin de kontrol altında tutulmasını sağlamaktadır.

Propolisin içerisinde pinokrembrin isimli özel bir bileşen vardır. Bu madde antifungal etkisi göstermektedir. Antimikrobiyal ve anti-enflamatuar özelliklere sahip olan propolis, yaraları enfekte etmeden kısa sürede iyileştirmektedir.

Propolis, cilt enfeksiyonlarına da iyi gelmektedir. Siğil ve uçuk gibi çok sayıda cilt enfeksiyonu, propolis ile tedavi edilebilmektedir. Örneğin uçuk durumlarında propolis, bir kulak pamuğu kullanılarak uçukların üstüne uygulanır.

Propolis bazen de cilde yansımış olan mantarların giderilmesi için kullanılmakta ve son derece başarılı sonuç vermektedir. Candida isimli mantar çeşidi bağırsaklarda çoğalarak cilde yansıyabilmektedir. Bu durumlarda propolis, Candida mantarının vücuttan atılmasına yardım etmektedir.

Cildinizde lekeler mevcutsa, bu lekelerden kurtulmak için propolis kullanabilirsiniz. Propolisin yapısından çıkarılan yağ, cilt bakımında kullanılırsa lekeli kısımlar ölü hücrelerden arınacak ve hücreler yenilenme sürecine girecektir.

Antioksidan etki gösteren propolis, cildin temizlenmesini sağlar. Propolisin bu özelliğinden faydalanabilmek için düzenli olarak tüketilmesi gerekir. Propolis, cilt üzerinde meydana gelen siyah noktalara ve yağlanmaya iyi bir çözümdür.

Yediğimiz besinler, ultraviyole güneş ışınları, teneffüs edilen hava gibi etkenler cilt dokusunu zorlayabilir ve cildin yıpranmasına yol açabilir. İşte propolis, bu yıpranmaya yol açan faktörlerin olumsuz tesirlerini minimize indirmektedir. Cilt için doğal bir koruyucu olan propolis, ayrıca cildi besleyici özelliktedir. Öte yandan zararlı ultraviyole güneş ışınlarından kaynaklanan yanık, lekelenme, cilt kuruluğu ve benzeri sorunların iyileştirilmesinde de başarılıdır.

Antifungal niteliğe sahip olan propolis, mantarların oluşmasını önler ve başka bölgelere sıçramalarına engel olarak vücutta barınmalarının önüne geçer. Bilhassa oral ve genital bölgelerde meydana gelen ve Candida albicans diye adlandırılan mantar çeşidinin öldürülmesinde oldukça etkilidir.

Propolis Cilt İçin Nasıl Kullanılır?

Propolisin toz, katı ve sıvı formları mevcuttur. Propolisin macun hâlindeki sıvı formunu kullanmak, daha iyi sonuç almayı sağlayacaktır.

Macun kıvamındaki propolis, cilt üzerine diretk olarak sürülebilir ya da mevcut cilt problemlerinin türüne bağlı olarak, başka bir bitkisel ürün ile karıştırılarak uygulanabilir. Ayrıca propolis, cildin genel temizliği ve bakımında yüz bölgesine maske olarak yalnız başına da sürülebilir.